Finland 3/10: Politisk strejk mot högerregeringen

2018-10-04 15:21:02


Fackens affisch för den politiska strejken den 3 oktober.

Onsdag den 3 oktober genomförde flera fackförbund i Finland en politisk strejk mot högerregeringens senaste attack mot anställningsskyddet och arbetsrätten. Över 35 000 arbetare strejkade och på flera hundra arbetsplatser låg arbetet nere.

Innan strejken hade en rad fackförbund inlett bland annat övertidsblockader mot regeringsförslaget som ska göra det lättare att avskeda anställda vid mindre företag. Från början hade regeringen föreslagit sämre anställningsskydd på alla företag med upp till 20 anställda, men strax innan strejken ändrades förslaget till att gälla alla företag med upp till 10 anställda. Det vara bara en taktisk reträtt, då färdriktningen är klar: mot sämre anställningsskydd för alla.
I strejken deltog medlemmar ur de fyra FFC-förbunden (LO): Industrifacket, landets största fackförbund och det fack som tog ut flest medlemmar i strejk (22 000); PAM, som organiserar anställda inom olika servicenäringar; Finlands Livsmedelsarbetareförbund; Elbranschernas fackförbund; samt tjänstemannafacket Pro.

Enligt facken var regeringens attack “Sista droppen”. Nu gäller det att stå fast vid detta och inte vika en tum innan regeringen backat helt och villkorslöst.
Varje tanke, som luftats av några fackförbund, om en kompromiss som kan öppna för att anställningsskyddet försämras via lokala avtal måste avvisas.
År 2016 slöt facktopparna och arbetsgivarna samt regeringen en överenskommelse – Konkurrenskraftsavtalet – som innebar lönestopp, förlängda arbetstider och sänkt semesterlön för offentligt anställda. Facktopparna försvarade lönesänkaravtalet med att de hade fått ett löfte av regeringen om att det inte skulle bli några fler attacker mot arbetsrätt och -villkor. Men det löftet var noll och inget värt.
Attackerna fortsatte – mot arbetslösa och a-kassan, nedskärningar i välfärden som främst drabbat lågavlönade och anställningsskyddet.

Samtidigt gör Finlands storbolag jättevinster på lönernas bekostnad. I likhet med Sverige växer inkomstskillnaderna i Finland snabbare än i andra OECD-länder. Med hjälp av bland annat årets rekordstora aktieutdelning drar de redan rika ifrån i en allt snabbare takt, samtidigt som barnfattigdomen ökar till följd av att ”nedskärningarna i barnbidragen och frysandet av index gällande de sociala förmånerna märks nu” (yle.se 6 april i år).

Låt den politiska strejken igår bli början till en kamp för att fälla den impopulära regeringen, vars partier rasar i opinionsundersökningarna.
Detta är sista droppen. Trappa upp kampen med en total politisk endagsstrejk i oktober.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!