Finska pappersstrejken trappas upp

2011-05-18 13:19:32
Från och med i måndags morse gäller strejken alla 2 500 tjänstemän i finska pappersindustrin. Utökningen har tidigarelagts efter upprepade provokationer från arbetsgivarsidan där de har använt oorganiserade och andra arbetsgrupper som strejkbrytare.

– Vi har inte kommit någonstans i förhandlingarna så därför mås­te vi utöka strejken för att öka den ekonomiska pressen på arbetsgivarna, säger Tero Puutio, facklig representant på PRO (motsvarande Unionen i Sveri­ge).
Som Offensiv tidigare har skrivit handlar konflikten i första hand om lönesystemet. Det för­ra lönesystemet sades upp 2008 av facket sedan den lokala lönebildningen inte alls fungerat.
Arbetsgivaren vill ensidigt kunna lägga ut lönepotterna lokalt, ett slags söndra och härs­ka-system. PRO kräver ett liknande lönesystem som finns i andra branscher där lönen till största delen är arbetsuppgiftsbaserad och där det finns en liten individuell del. De vill att godtycket ska ersättas med en klar struktur.
– Det är uppenbart att arbetsgivarna inte vill ha något lönesy­stem över huvudtaget, även om de säger det i media, säger Tero Puutio.

Hur är stämningen bland era medlemmar?
– Det är jättebra stämning. Vi har strejkvakter utanför fabriken och bra sammanhållning. Medlemmarna har fått nog av att inte ha något lönesystem och vill inte ge upp det här nu.

Hur länge kan ni strejka? Hur stor är strejkkassan?
– De strejkande får 50 euro [400 kronor] om dagen. Vi har mycket pengar i strejkkassan, så det är inget problem. Annars skulle vi inte ge oss in i en sådan här konflikt.

Har ni planerat några demonstrationer eller andra protester för att söka stöd hos allmänheten?
– Det är förbundsstyrelse som sätter riktlinjerna och jag vet inte att något sånt är planerat. Men det finns förståelse för strejken. Många känner dock in­te till vad frågan handlar om, men när man diskuterar med dem får vi stöd, avslutar Tero Puutio.
– Om strejken blir lika långdragen som pappersarbetarnas konflikt 2005 kommer hetsen från media och etablissemanget att öka. Då blir allmänhetens sympatier avgörande. Därför tror vi att det verkligen vore bra att mobilisera medlemmarna i demonstrationer, flygbladsutdelningar, uppvaktningar o s v. På så sätt hamnar pressen mer på arbetsgivarna, samtidigt som sammanhållningen stärks ytterligare bland de strejkande, säger Heikki Moisio, aktiv i Sosialistinen Vaihtoehto.

Strejken är utlyst tills vidare till den 9 juni, om inget avtal kan undertecknas. Även om strejken inte direkt påverkar produktionen drabbas företagens försäljning, inköp och administrativa rutiner som till exempel löneutbetalningar.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!