Fler jobb bort från Telia Sonera

2012-11-15 15:20:38
Den 17 oktober i år gick Telias VD Lars Nyberg ut med att Telia Sonera-koncernen måste spara in cirka 2 miljarder svenska kronor. Sparpaketet innebär att cirka 2 000 anställda skulle få lämna sina jobb.

En Teliaanställd som Rättvisepartiet Socialisterna (RS) Sundsvall har pratat med säger följande om läget efter det senaste varslet:
– De senaste ryktena som florerar menar att de 2 000 personer som ska sägas upp kommer att sägas upp ifrån de nordiska bolagen. Nedskärningar­na har redan börjat och folk har förlorat sina jobb. Främst fokuseras nedskärningarna inom kundtjänst och supportverksamheten, d v s den del av Telia som redan är hårt ansträngd.

– Telia har redan nu en av de längsta väntetiderna när det gäller teknisk support via telefon av de bredbandsleverantörer som finns etablerade på den svenska marknaden. Hur ska detta fortsätta?
– Jag vet själv inte om jag kommer att få jobba kvar, det som jag vet om situationen är det som jag har läst i media. Telia själva har inte kommit ut med någon information om vilka avdelningar som kommer att drabbas. Facken har även de varit väldigt tysta. Det har kommit något e-mail som förklarar vad som händer, men den informationen kunde man lika ­gärna ha läst till sig i valfri tidning.
Är det bara ett sammanträffande att Telia Sonera skall spara in cirka 2 miljarder kronor när det avslöjades att koncernen använt cirka 2 miljarder kronor för att muta diktatorn i Uzbekistan?

Ett skandalbolag

Den tredje kvartalsrapporten från Telia Sonera visar på att koncernen fick en mindre vinst än väntat. Den väntade vinsten under det tredje kvartalet var 26 098 miljoner kronor, men vinsten hamnade ”bara” på 25 842 miljoner kronor.
Telia Soneras vd Lars Nyberg är en av de högst betalda direktörerna i Sverige. År 2011 fick hade han en årslön på 13,3 miljoner kronor – en ökning med 18 procent jämfört med året innan.

Under sensommaren 2012 har Telia Sonera blivit avslöjade med att ha en rad affärer med olika diktaturstater, främst i Eurasien.
Men redan på våren 2012 var ­Telia Sonera i blåsväder, detta då Azercell (Telia Soneras dotterbolag i Azerbajdzjan) avslöjades med att lämna ut samtalslistor och information från sina register till säkerhetspolisen i landet.

RS/Offensiv Sundsvall

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!