Fler svenska soldater till Afghanistankriget

2010-11-10 14:28:49
Regeringens uppgörelse med Socialdemokraterna och Miljöpartiet ger grönt ljus för en upptrappning av den svenska krigsinsatsen i Afghanistan. Stridande svenska trupper kan också bli kvar efter 2012.

Enligt utrikesminister Carl Bildt (M)  kan svenskar komma att strida i Af­ghanistan även efter 2014 (Sveriges Radio Ekot den 4 november).

Genom ett nytt sätt att räkna och tolka begreppet ”på plats i Afghani­stan” medger uppgörelsen att den svenska styrkan redan nästa år kan öka till 600 personer, mot 500 idag.
– Av den formella styrkan är 20 procent aldrig på plats. För att ha en styrka på 500 soldater på plats måste man ha en styrka på 600, sa Carl Bildt till Svenska Dagbladet i förra veckan.
Nästa år beräknas den svenska krigsinsatsen i Afghanistan kosta minst 1,9 miljarder kronor.
Uppgörelsen mellan regeringen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet  innebär också att det tidigare riksdagsbeslutet om att den svenska styrkan kan utökas till 855 personer står fast.
I regeringens proposition (Prop. 2010/11:35) till Riksdagen efter uppgörelsen heter det att: ”Efter överläggningar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet de gröna, föreslår regeringen att riksdagen medger att regeringen ställer en svensk väpnad styrka bestående av högst 855 personer till förfogande för deltagande i den internationella säkerhetsstyrkan i Afghanistan (ISAF) till utgången av december månad 2011”.
Per Olsson

 RS / Offensiv kämpar för ▼

  • Stoppa kriget och ockupationen av Afghanistan. Omedelbart tillbakadragande av alla utländska styrkor.
  • Nej till talibanernas terror och religiösa extremism.
  • Det afghanska folket måste självt få bestämma sin framtid – allt stöd till varje strävan att bygga en af­ghansk kamprörelse och försvarsstyrka som kan förena massorna i gemensam kamp mot alla former av förtryck, terror och våld.
  • Kamp för en demokratisk och socialistisk federation i Af­ghanistan, Pakistan och söd­ra Asiens länder.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!