Flygblad: Riv upp försämringarna i sjukförsäkringen!

2010-02-25 11:51:47
Med årsskiftet förverkligades regeringens nyårslöften till ”fattig och rik”. För de flesta som har varit sjukskrivna i sex månader eller mer sluta­de sjukpenningen komma. De har blivit ”utförsäkrade” och deras arbetsförmåga ska nu prövas mot hela arbetsmarknaden.

Tre fjärdedelar av alla som utförsäkrats från sjukförsäkringen vid årsskiftet har fått sänkt ersättning, tvärtemot vad regeringen påstod vid årets slut. Av de 11 500 personer som hittills (februari) tvingats över till Arbetsförmed- lingen har 73 procent eller drygt 8 300 personer fått lägre ersättning i januari än de fick som sjukskrivna. Merparten har den allra lägsta ersättningen 223 kronor om dagen.
Samtidigt sticker regeringen, med skattesänkningar, nya pengar i fickor­na på de rika och de lyckligt lottade som har jobb.
Försäkringskassans generaldirektör Adrina Lender rapporterade i januari att man, på grund av regeringens nya regler för sjukförsäkring­en, redan under det sista kvartalet i fjol nekade och drog in sjukpenning­en för 7 400 personer. Det är dubbelt så många jämfört med samma tid år 2008.
Det krävs ett massivt motstånd för att riva upp försämringarna i sjukförsäkringen.
Facken måste bryta sin tystnad och utlysa en protestdag mot högerpolitiken – sjuka och arbetslösa ska inte betala den kris som spekulanterna skapat.
  • Stoppa högerregeringens systemskifte.
  • Återställ a-kassan och sjukförsäkringen. Omedelbar höjning av pensionerna. 
  • Stoppa attackerna på arbetslösa och sjuka – låt de rika betala. 
  • Försvara kollektivavtalen mot låglönemarknad. Fasta jobb och rätt till heltid.
  • För en facklig protestdag för att stoppa försämringarna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!