Folkkampanj mot vinster i välfärden

2013-04-10 11:22:00
Nätverken Gemensam välfärd i Stockholm, Välfärd utan vinst och Rädda Vården i Malmö har tagit initiativ till en breddad kampanj mot vinster i välfärden, med sikte på landsomfattande manifestationer den 21 september och nästa års val.

Nyheten om lanseringen av Folkkampanjen för gemensam välfärd offentliggjordes först i LO:s tidning Arbetet, dagen innan den socialdemokratiska partikongressen ­fattade sitt kompromissbeslut om vinster i välfärden.

– Lanserandet av folkkampanjen kommer inte en sekund för tidigt. Den lilla minoritet som vinstförespråkarna är har varit mer sammansvetsade än någonsin och sitter på enorma resurser. Att vi tre nätverk nu samarbetar är ett starskott på en väldigt bred och tvärpolitisk uppslutning för hela landet, vilket är vad som krävs för att pressa ­tillbaka näringslivets lobbyister, säger Sanna Tefke, som är fackligt aktiv inom äldreomsorgen i Kommunal och en av initiativtagarna till Välfärd utan vinst.
Den första fackförening som anslutit sig är annars Kommunals sektion för bussförarna inom Nobina i Stockholm.
– Vi vill i god tid göra en valfråga av den gemensamma välfärden, säger Peter Emsheimer från Gemen­sam välfärd i Arbetet.

Att Rädda Vården i Malmö deltar med sina färska erfarenheter från omfattande vårddemonstrationer i Skåne är av största vikt för spridningen.
– Jag tror att det finns väldigt goda möjligheter att samla många skåningar till demonstrationer den 21 september.
– Kraven är i princip desamma som vi har i Skåne – även om vårt fokus har legat på vården, säger läkarstudenten Sten Axelsson Fisk från Rädda vården.
Den socialdemokratiska partikongressens beslut har inte lagt någon hämsko på kampviljan.
– Den innebär ett fortsatt stampande på samma ställe. Trots att partiledningen pressats till några smärre omformuleringar innebär förslaget ingen direkt skillnad mot tidigare S-beslut från 2009 om kommunalt inflytande över nyetableringar och att LOV inte ska vara tvingande, något som till och med Moderaterna står bakom. Men det betyder inte att slaget är förlorat, långt ifrån, och vi hoppas såklart att alla som vill fortsätta kämpa för välfärden ansluter sig till folkkampanjen, säger Sanna Tefke.


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!