För fri abort: Slopa det åttonde tillägget

2015-08-13 09:12:37


Laura Fitzgerald talade inspirerat om ROSA-kampanjen som kämpar för rätten till fri abort, mot sexism, kvinnoförtryck och nedskärningar.

Rättvisepartiet Socialisternas sommarläger besöktes av Laura Fitzgerald från Socialist Party (CWI Irland). Hon berättade om ROSA (for Reproduktive rights, against Oppression, Sexism & Austerity) och var en av initiativtagarna till nätverket.

ROSA kämpar bland annat för att slopa det åttonde tillägget i abortlagen på Irland. Lagen från år 2013 – Protection of Life During Pregnancy Act (Skydd av livet under graviditeten) – är tänkt att ge skydd och laglig möjlighet till abort om en kvinnas liv är hotat om en graviditet fullföljs. Lagen kom till på grund av en annan tragisk händelse år 2012, där Savita Halappanavar blev nekad abort och sedan dog på ett irländskt sjukhus till följd av en infektion. Men så länge fostret ges likvärdigt skydd under lagen som den gravida kvinnan är ändringar i lag och praktiken svåra att få igenom.
Tidigare i somras konstaterade ordförande för FN:s råd för mänskliga rättigheter att lagen på Irland reducerar kvinnor till ”kärl och inget mer”. Just nu pågår en rikskampanj för att upphäva just detta lagtillägg för likvärdigt skydd då även en majoritet av Irlands befolkning är för en förändring och en liberalisering av abortlagstiftningen.

Laura berättade att ROSA växte fram efter en protestdemonstration efter fallet  med Savita Halappanavar som samlade över 20 000 människor. ROSA har även bidragit till att driva på kvinnokampen på Irland. Många unga kvinnor, särskilt från arbetarklassen, har blivit aktiva och engagerade. ROSA har haft flygbladsutdelningar och flera aktiviteter på gator och torg samt festivaler där man har kunnat prata om aborträtten andra olika politiska ämnen.
Man har även haft en kampanj som man kallade abortpillertåget, där de reste genom till Nordirland, hämtade abortpiller och sedan delade ut dem till kvinnor på Irland. Medlemmar ur ROSA svalde själva abortpiller för att visa att det är ett säkert sätt att göra en abort på. Man sparade även piller för att möjliggöra hjälp till kvinnor som vill utföra en abort. Att smuggla in abortpiller till Irland och dela ut dem kan leda till 14 års fängelse. ROSA har även i tre år i rad anordnat demonstrationer på den Internationella kvinnodagen den 8 mars.
Laura berättade att den katolska kyrkan fortfarande styr och har inflytande i många områden på Irland och att frågan om rätten till abort därför kan vara knivig. Sexualundervisningen i skolorna är bristfällig eller obefintlig. Socialist Party tycker att man ska åtskilja kyrkan och staten, och folk, särskilt kvinnor, börjar mer och mer öppna sina ögon för hur det är, vilket har gjort att kyrkan idag inte har lika mycket makt som den hade förut.

Nästa steg för ROSA är att ingripa i valkampanjen som kommer attäga rum om sex månader. Man hoppas då att man kommer att få stöd och att parlamentet kommer att ta deras krav på allvar och att det blir en förändring i lagen. ROSA kräver att den nuvarande abortlagstiftningen helt ska upphävas, till förmån för en legalisering och full tillgänglighet för alla kvinnor.
– Responsen har varit väldigt positiv och då särskilt bland unga arbetarklasskvinnor som vill bli aktiva och ta kampen för ett bättre Irland, där man får själv bestämma över sin kropp och sina val. ROSA-­kampanjen har fått ett enormt stöd eftersom man har tagit kampen för kvinnors rättigheter och sexuella frigörelse. Vad som behövs på Irland är en aktiv och kämpande rörelse med kvinnor som står upp mot staten och den katolska kyrkan och det är just vad vi försöker bygga, avslutar Laura Fitzgerald.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!