För lite för att rädda skolan

2009-10-07 17:48:14
I tisdags presenterade Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet sina budgetförslag. Den så kallade op- positionen satsar mer än regeringen på kommunsektorn och arbetsmarknadspolitiska åtgärder, vilket inte är svårt.
    Men de insatser som Mona Sahlin & Co föreslår räcker inte.

– Det är bra att oppositionen vill ge pengar till kommunerna också för 2011 och 2012, och att en del öronmärks för skolan. Men eftersom skolan står för hälften av de kommunala budgetarna räcker det inte, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén i en kommentar och påminner om att:
– I många kommuner som styrs av socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister skär man rejält på skolan. Me­nar oppositionen allvar med att man vill satsa på skolan, måste man gå före i de kommuner där man har makten.

I S-, V- och MP-styrda kommuner låter man precis som högeralliansen barnen betala krisen. I exempelvis Sundsvall skär S, V och MP ned 5 000 kronor per barn under de kommande tre åren.
Socialdemokraterna a­viserar i sin skuggbudget en höjning av ersättningsnivåerna i a-kassan. Men det är inte den ”återställare” man tidigare utlovat. Och ännu längre till LO-kongressens beslut 2008 om att ersättningen i arbetslöshets- och sjukförsäkringen ska vara 90 procent.
Samtidigt som Socialdemokraterna uttalar sig för en höjning av a-kassan säger samarbetspartnern Miljöpartiet att man vill skjuta på löftet att höja a-kassan till 2012 och att partiet i stora drag accepterar högerns försämrade a-kassa, enligt Miljöparti­ets språkrör Peter Erikson i radions Ekot den 1 oktober.

Inget av den S-ledda alliansens partier är heller beredd att gå pensionärernas önskan om rättvisa skatter till mötes. Trots att Sverige, enligt Världsbanken, är det enda land där en pensionär vid lika inkomst betalar högre skatt än en förvärvsarbetande.

Istället för ”oppositionens” små satsningar och högeralliansens mer till de rika-budget krävs rejäla satsningar för nya varaktiga jobb, klimatomställningar, att alla försämring- ar i arbetslöshets- och sjukförsäkringen omedelbart rivs upp, samt rättvisa åt pensionärerna.

För ett socialistiskt program mot krisen ▼

  • Stoppa varslen – kamp för arbe­te genom att dela på jobben med kortad arbetstid och utbildning, sex timmars arbetsdag utan lönesänkning.
  • För en massiv facklig och politisk kampanj för jobb, välfärd och en snabb klimatomställning av transporter, energiförsörjningen och byggandet m m – förstatliga bankerna, bilindu­strin, energijättarna och de stora byggbolagen.
  • Återställ a-kassan och sjukförsäkringen till 90 procent, höj ta­ket och sänk avgifterna.
  • Stopp för alla nedskärningar och privatiseringar – anställ 200 000 fler inom vård, skola och omsorg, kollektivtrafik, fritid och kultur o s v.
  • Låt de rika betala – stopp för alla aktieutdelningar, chefsbonusar och fallskärmar; återinför skärpta skatter på arv, förmögenheter och höga inkomster.
  • Lika lön för lika arbete – försvara kollektivavtalen mot EU:s lönedumpning och Lavaldomar.
  • Demokratiska och kämpande fack – för ett nytt socialistiskt arbetarparti.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!