För revolutionernas oberoende – nej till Nato och Jas i Libyen

2011-04-06 16:29:05
Svenska Jas-plan deltar nu för första gången i ett Nato-lett flygkrig, som falskt motiverats som en humanitär insats för att rädda civila liv. Det sker samtidigt som Väst försöker ta full politisk och militär kontroll över det s k Nationella övergångsrådet i Benghazi och dess rebellarmé, som nu rustas med sikte på att ta makten.

Rättvisepartiet Socialister-na och CWI, som från första stund har stött de re- volutioner som svept över hela Nordafrika och Mellanöstern, ser Natos insats som ett desperat försök från USA och EU att få kontroll över dessa revolutioner – i syfte att säkra sin egen fortsatta makt över dessa strategiskt och ekonomiskt viktiga områden.

Hyckleriet är monumentalt, då interventionen genomförs med stöd av samma oljestinna gulfstater som samtidigt har tillåtits att gå in med en militär styrka i Bahrain för att kväsa demokratirörelsen där. Samtidigt har knappt ett pekfinger höjts mot de allt blodigare försök som görs av den Väststödda presidenten Saleh i Jemen att försöka slå ned de fredliga massdemonstrationerna där.
Medan allt fokus i dag ligger på Natos kampanj mot Gaddafidiktaturen i Libyen, demonstrerade återigen i fredags 100 000 egyptier på Tahrirtorget i Kairo i den hittills största protesten efter Mubaraks fall på vad de kallat ”Rädda revolutions-dag-en”. Denna riktas framförallt mot det fortsatt Väst- stödda militärstyrets försök att införa en lag med udden mot strejker och arbetarprotester.
RS uppmanar till full solidaritet med de arabiska revolutionerna, som bara kan segra med fullt oberoende från imperialismen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!