”Förbered för en alleuropeisk generalstrejk”

2012-11-22 12:40:21
Europafackets utlysande av en alleuropeisk protestdag hörsammades i flera länder. Generalstrejker och massdemonstrationer har skakat EU-etablissemanget och deras uppdragsgivare kapitalisterna.

De svenska LO-byråkraterna valde dock att låsa in sig på sina kontor för att hålla ”seminarier” långt ifrån alla nedskärningsdrabbade medlemmar. I protest mot detta och i solidaritet med den europeiska arbetarkampen samlade Rättvisepar­tiet Socialisterna i Göteborg till en manifestation utanför LO på Järntorget.

Ett femtiotal personer slöt upp för att lyssna på tal av bland andra Minela Mahmutovic:
– LO:s passivitet idag är ­skamlig, Sverige är inte immunt mot den kris som råder i Europa. Den pågående varselvågen beräknas kosta 20 000 försvunna jobb i teknik­branchen i år och nästa år. Sveriges nedskärningar och ­privatiseringar ses som ett föredöme av många politiker runt om i Europa.
Irma Mahmutovic pratade om den lavinartat ökande arbetslösheten i eurozonen.
– Förra veckan sattes ett dystert rekord. Arbetslösheten bland eurozonens 17 länder steg till den högsta nivån någonsin; 11,6 procent, 18,5 miljoner arbetslösa. 25 procent bland ungdomar; i länder som Spanien, Grekland och delar av Italien ligger siffran på över 50 procent!

Mötets konferencier Amer Mohammed Ali avslutade mötet.
– Nästa steg i kampen måste vara ett förberedande av en alleuropeisk generalstrejk.
Släng ut trojkan och dess regeringar. Låt rika, storbolag, banker och korrupta politiker betala den kris de har skapat. Stoppa åtstram­ningspolitiken – massiva ­offentliga satsningar för jobb, bostäder och utbildning istället för nedskärning­ar.
De som hörsammat RS uppma­ning till solidaritetsaktionen i Göteborg var även Irans kommunistiska parti – Komala och Iranska flyktingars före­ning.
Patrik Hooghwinkel

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!