Fordarbetarna i Southampton strejkade för jobben

2008-10-29 16:10:39
Hundratals arbetare på Ford i Southampton gick ut i en vild strejk den 20 oktober och stoppa­de produktionen i Transitfabriken. Detta reflekterar ils- kan och beslutsamheten hos arbetarna att ta kamp för sin framtid.

Arbetarna la ned arbetet som svar på strandade löneförhandlingar förra veckan. Företaget misslyckades med att ge några garantier om framtiden för fabriken i Southampton och produktionen av den nya Ford Transit under 2011.
Ford har gjort massiva vinster på produktionen av Transit i Southampton, men vill göra än mer genom att exploatera lågavlönade arbetare och flytta produktionen till Turkiet.
Det är avgörande att denna ”race to the bottom” (kapplöpning mot botten) stoppas och vänds till kamp för bättre villkor. En seger för Fordarbetarna i Southampton skulle hjälpa till att försvara jobb, löner och arbets­villkor för Fordarbetare internationellt, då det skulle visa att direktörer- nas planer kan stoppas om de möter motstånd.

Reaktionen när arbetarna lämnade fabriken var positiv:
– Detta är ett bra resultat, alla är nöjda med stödet för dagens aktion. Vi vill ha investeringen här. Återanställ de 120 som kastades ut förra månaden och erbjud jobb för framtiden här i stan.
Denna kampanj måste förena alla bilarbetare och alla arbetare för underleverantörer.
En Fordarbetare berättade för The Socialist (Offensivs systertidning):
– Det var ett stort antal från karossverkstan, gruppledare och andra nyckelarbetare som deltog i strejken. Beroende på hur de som är kvar i fabriken agerar kommer inte mycket att röra på sig innan kvällsskiftet.
– Detta kan nu bli starten på en lång kampanj. Fordledningen har re­dan sagt att de inte är beredda att tala med våra fack förrän i början av nästa år!

De senaste veckorna har Rädda Transit-kampanjen hjälpt till att avslö­ja de skandalösa löner och bonusar Fords toppdirektörer har fått. De kan hitta pengar att rusta upp Southampton från sina egna fickor!
Lokalt har hundratals arbetare skrivit under namninsamlingar och gett sitt stöd.
Hotet mot denna fabrik är ett hot mot alla arbetare när vindarna från den ekonomiska nedgången känns in på bara skinnet. Strejken i Southampton är ett tecken på den vilja som finns att slå tillbaka.
Det är ingen tvekan om att en masskampanj, inkluderat strejker om nödvändigt, kan tvinga Ford att investera. Om inte Ford investerar måste kravet vara att regeringen förstatligar Ford. ”Om de kan hitta 80 miljarder pund för att rädda bankerna med våra skattepengar, varför inte rädda våra jobb?”, som kampanjen sa i sitt flyg­blad.
Nick Chaffey,
Socialist Party
(CWI i England/Wales)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!