Förorten på marsch mot våldet

2017-06-11 10:42:24

foto: Sari Hevosaho
Massvis av föreningar från Göteborgs förorter slöt upp mot det ökade våldet och ställde krav på sociala satsningar.

”Upp med näven, ned med foten – här marscherar förorten”, ekade talkörerna när över 600 marscherade mot våldet – för trygghet och välfärd.
Från Göteborgs ytterområden slöt ett 60-tal idrotts-, kultur- och fackföreningar upp för att rikta kravet på trygghet och framtidstro, med utgångspunkt i sociala satsningar, till makteliten.

Göteborg har sedan år 2013 drabbats av 280 skottlossningar, där 25 har dödats och 92 skadats.
Dessa siffror stod i centrum under manifestationen och damfotbollslaget Sveakurd, vars tränare mördades i Lövgärdet, bar tröjor med budskapet ”Lägg ned ditt vapen”.
”Kamp mot droger och kriminalitet – ger vi dem makten har vi ingen frihet” och ”Det gäller våra liv, det gäller våra barn, vapen sprider rädsla i vår stad”, ljöd talkörerna nedför Avenyn tillsammans med ett fördömande av den sociala situationen.
”Sluta, sluta, skära ned – skolan klarar inte mer”, ljöd ropen från de två lärarfacken som också talade på manifestationen.
Demonstrationen rörde sig sakta ned från Götaplatsen till Gustav Adolfs torg där ett 20–tal talare avlöste varandra.

Kristofer Lundberg, Hyresgästreningen Angereds ordförande, avbröts av applåder då han konstaterade att:
– Våldet, skotten och kriminaliteten är ett resultat av årtionden av nedskärningar, nedlagda fritidsgårdar, sparkade lärare, arbetslöshet och bostadsbrist. Att dessa händelser sker i socialt utsatta stadsdelar och socioekonomiskt svaga områden visar tydligt att det har att göra med maktförhållanden. Det handlar om klass.

Helga Valdimarsdottir, Angereds Boxningsklubb, talade också om behovet av sociala och politiska insatser:
– De styrandes fullständiga oförmåga att hantera klyftor, utanförskap, arbetslöshet, psykisk ohälsa och våra skolor lämnar ett vakuum där gängen organiserat kan växa och rekrytera. De gör våra pojkar till mördare eller lämnar dem att dö på öde gator.

Tony Haddoy från Rädda Barnen riktade kraftig kritik mot den förda politiken:
– Det ligger ett symboliskt våld i att alldeles för många barn lämnas efter och marginaliseras. Det ligger ett symboliskt våld i att vi har så många skolor där elever inte ges de förutsättningar som krävs för att ens få behörighet till gymnasiet. Det ligger också ett symboliskt våld i att den generella välfärden och samhällsservicen läggs ner eller flyttar från orten och att det många gånger inte finns möjlighet till meningsfull fritid för barn.

Katerina Petrovic, mamma till 20-åriga Petar som mördades på Vår krog och bar på Vårväderstorget i Biskopsgården för två år sedan, höll ett känslomässigt tal och uppmanade deltagarna:
– Res er tillsammans med oss som upplevt livets mest skräckinjagande händelse.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) uppmanar nu alla de föreningar som har ställt sig bakom manifestationens krav att tillsammans formulera hur denna kamp kan fortsätta.
Ett steg borde vara att efter sommaren samla till en stor förorts­konferens för att diskutera hur ett långsiktigt arbete kan inledas.
Den 18 september håller föreningar och arbetsplatser ett stormöte i Angered. Här finns möjlighet att samlas och diskutera vilka behov som finns samt hur kraven kan föras fram till stadens politiker.
De två stora manifestationerna – först i Angered och nu i centrala Göteborg – kan bli vändpunkten för en massiv mobilisering mot klassklyftor och segregation. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!