Förortsforum i Husby 19 maj

2018-05-09 10:27:58


Slut upp i Husby den 19 maj!

– Att förorterna har blivit ”utsatta områden” är ett resultat av de ökade klassklyftorna, säger Arne Johansson i Norra Järva stadsdelråd, som arrangerar Förortsforum i Husby den 19 maj tillsammans med andra aktivister.

Varför tog ni initiativ till Förortsforum?
– Vi började ana hur förskräcklig valrörelsen skulle bli. Vi har en otroligt oroande och obehaglig politisk utveckling där politikerna tävlar om krav på poliser, längre straff och hårdare flyktingpolitik. Regeringen tävlar med Moderaterna och SD om att ”ställa krav” på förortsbor och lågavlönade. 

Varför hålls Förortsforum i Husby?
– Det är vår hemmaplan. Vi vill agera innan Järva politikervecka med alla partiledare i början av juni. Det är organiserat uppifrån, tidigare år har politikerna inte behövt känna sig trängda.
– Förortsforum hålls också exakt fem år efter kravallerna i Husby. Det var efter kravallerna vi gick från det lösare nätverket Järvas framtid till en fastare organisering med stadsdelsrådet. Vi vill också nu i maj minnas att det är 50 år sedan Frankrike 1968. Vi vill se en stark vänsterrörelse igen. 

Hur beskrivs förorterna av politiker och i media?
– Förorterna beskrivs som ”utsatta områden” – ett löst svävande begrepp. De vägrar erkänna att problemen är en direkt konsekvens av de enorma och ökande klassklyftor som deras politik har skapat. Bostadsfrågan är kanske den bästa illustrationen av klyftorna. Villor och bostadsrätter subventioneras medan hyresrätter straffbeskattas. Och nu kommer globala riskkapitalister hit och köper upp hyresrätterna.  

Finns det särskilda förortsfrågor?
– Ja, förorten och vi boende drabbas värst i alla välfärdsfrågor – skolans kris, bostäderna och vården.
– Gängkriminalitet och skjutningar är en farsot och mycket oroande. Det finns ett direkt samband mellan gängkriminaliteten och krisen i välfärden. Hälften går ut utan behörighet till gymnasiet och möts av spärrar på arbetsmarknaden. Trångboddhet och fattigdom är ingångar till gängkriminalitet. Det kan inte polisen lösa, säger polisen själv. 

Hur är intresset inför 19 maj?
– Växande. Väldigt många organisationer har det på kartan. Aktivister från många organisationer är anmälda. Nu gäller det att mobilisera i våra områden.
– En talare som kommer att röra om i grytan är Kristofer Lundberg, som valdes till ordförande för Hyresgästföreningen region Västra Sverige efter framgångar i bostadskampen i Angered. Vi har också med de modiga lärarna på Academedia som driver kamp mot privatiseringar i Elevintresse framför vinstintresse. Många lokala föreningar kommer att vara med, som Förorten mot våld och Rinkeby Framtidskommitté. 

Vad hoppas ni få ut av det?
– Vi hoppas att Förortsforum kan anta ett starkt manifest som riktas till förortsbor och politiker. Det behövs en stark rörelse underifrån av lokala aktivister, boende, skolfolk, radikala fack och andra förortsrörelser.


Preliminärt program och tidsschema: 

Kl 12: Samling på Husby torg med Rrrriot Samba.
Kl 13: Parallella gruppdiskussioner om kampen för bostäder vi har råd med, likvärdig skola och vård, trygghet från våld och grön klimatomställning.
Kl 15: Paneldebatt mellan aktivister och politiker.
Kl 16.30: Stormöte och diskussioner om en deklaration för en radikalt annan, jämlik, jämställd och hållbar samhällsutveckling och strategier för att bryta med dagens alltmer segregerade samhällsutveckling.
Kl 18: Middag och kultur.

Med deltagare från bland andra: Ung i Sverige, Förorten mot våld, Elevintresse före vinstintresse, En annan vård är möjlig, Hyresgästföreningen m fl. Intresserade föreningar är välkomna att höra av sig. Info- och bokbord i mån av plats.

Artister hittills: Rrrriot Samba, Ali Shohani, Lärarbandet Magistern, The Fackpamps.

Politiker i paneldebatten hittills: Anders Österberg och Galina Monsalves (S), Nooshi Dadgostar (V) och Sinan Tayeb (M). MP och FI har också lovat delta.

Initiativtagare: Norra Järva Stadsdelsråd, Rinkeby framtidskommitté, Rött Forum, Gulliga folkrörelsen (eko-odlare) med flera

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!