Forskarupprop mot miljöpolitiken

I upprop från nära 2 000 forskare sågas riksdagspartiernas miljöpolitik. Foto: Transportstyrelsen

I ett upprop i Aftonbladet dömer 1 944 forskare och annan personal vid högskolor och universitet ut de politiska partiernas miljöpolitik. Bland annat skriver de: ”Som forskare och medborgare är vi arga och förtvivlade över den senaste tidens utveckling. Vi ser hur en majoritet av våra politiska partier överger klimatpolitiken och i stället föreslår eller genomför politik som går stick i stäv med Parisavtalet och Sveriges klimat- och miljömål.”

Forskarna kritiserar de ensidiga satsningarna på tekniska lösningar på krimatkrisen och bristen på åtgärder för att minska de ohållbara delarna av konsumtionen. Det är en politik som går emot det som forskningen har kommit fram till.

En begränsning i forskarnas upprop är att de ändå sätter en förhoppning till att det är brist på kunskap som är orsaken till bristen på verklig klimatpolitik.

”Vi måste tro att det handlar om flagrant aningslöshet, för alternativet vore att politikerna struntar i att hantera klimatkrisen, eller säljer sig för att kortsiktigt vinna röster.”

Men det är just de sistnämnda orsakerna som är förklaringen, tillsammans med en total ovilja att ta några som helst strider med storföretagens och bankernas ekonomiska intressen. Att den nuvarande regeringen, med V:s och MP:s goda minne, låter näringslivet själva ta fram planer för klimatomställningen är bara ett av många exempel. Det är förstås ingen bransch som föreslår att den egna verksamheten ska krympa.

För arbetarrörelsens och miljörörelsen gäller det att dra rätt slutsatser av det politiska etablissemangets totala svek i klimatfrågan. Det finns ingen anledning att ha några illusioner om politiken, oavsett vilken regering som kommer till makten efter valet. Det kommer att krävas upptrappade klimatprotester, där det är viktigt att få med arbetsplatser och fackliga organisationer. Det krävs en tydligare politisk inriktning. Mer än någonsin står det klart att kapitalism inte går att förena med en verklig klimat­omställning.■

Offensiv

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!