Förskollärare i Göteborg: ”Situationen är utom kontroll”

2011-06-29 15:12:36
Offensiv har talat med en förskolelärare i Kärra på Norra Hisingen, Göteborg om situationen med stora barngrupper och pressad arbetsmiljö för personalen. Hon vittnar om en arbetssituation som är utom kontroll för lärarna, och osäker för barnen.

– Det är jobbigt att det trycks in så mycket barn. Just nu är det 21 ettåringar på fem personal i min grupp. Vi är inhysta i en paviljong med ett rum. Nu för tiden tar småbarnsavdelningar inskolningar hela tiden, förr var det bara i augusti. Eftersom vi inte har någon kontroll över detta kan antalet barn variera kraftigt.
– När terminen börjar i höst så kommer vi ha en grupp på 28 femåringar och endast fyra personal, berättar hon för Offensiv.
Utöver den svåra arbetsbelastningen berättar förskoleläraren, som vill vara anonym eftersom hon är rädd för repressalier från sin arbetsgivare, att lönerna är dåliga och löneutvecklingen är under all kritik. Efter 22 år i branschen tjänar hon 700 kronor mer i månaden än en nyutexaminerad förskolelärare, detta trots sin erfarenhet och universitetsutbildning.
Politikerna använder de kortare barnköerna som argument för att skära ner på personalen, och de som får gå är vikarier och de som saknar utbildning. Istället borde man använda tillfället att minska barngruppernas storlek. De som behöver utbildning ska erbjudas det, istället för att kastas ut i arbetslöshet.

I stadsdelen Angered har boen­de tillsammans med facket och personalen inlett kampen mot de nya nedskärningshoten och det här är ett initiativ som måste spridas.
Rättvisepartiet Socialisterna står sida vid sida tillsammans med de som kämpar mot nedskärningarna. Den 21 juni protesterade RS ut­anför SDN Angered mot nedskärningar på skola, förskola och fritids. Protestlistor med 1 818 namn lämnades över till SDN-ordförande Håkan Linnarsson (S).

Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!