Förstatliga Volvo

2008-10-08 17:02:08
Efter beskedet om ytterligare varsel på Volvo personvagnar i Göteborg ökar oron bland de anställda. Samtidigt växer ilskan över fackets tystnad och oförmåga att ta kamp för att försvara medlemmarnas intressen.

Först kom ett varsel om 1 200 avskedanden innan sommaren och nu ytterligare ett på 900 IF Metallanslutna. Situationen är alarmerande. Kan det­ta bli slutet för personbilsindustrin i Göteborg och Västsverige? Kommer bilindustrin att gå samma öde till mö­tes som varven? Den totala förlusten av jobb kan bli minst lika omfattande som när hela varvindustrin utraderades. Krisen slår stenhårt, samtidigt som det sägs att Ford vill sälja Volvo PV. Det behövs nu en massiv kamp för jobben. ”Facket måste sluta stå med hatten i hand och buga” som en Volvoarbetare sa till Offensiv.

Volvoarbetarna kräver i ett brev till arbetsmarknadsminister Littorin ett omfattande utbildningsprogram som kan höja kompetensen samtidigt som jobb kan räddas i väntan på ”bättre tider”, samtidigt som en rimlig arbetstakt i monteringen kan skapa jobb samt spara ryggar och leder. Fler än de 1 000 som senast varslats kan räddas med en taktneddragning och sex timmars arbetsdag.

Volvos kris handlar dels om finans-krisen, dels om överproduktion och dels om ökad efterfrågan på miljövänliga alternativ.
Hela transportmedelsindustrin kräver en stor omställning för att minska klimatpåverkan, med krav på politiska beslut och planering. Något som i sig stärker kraven på förstatligande under arbetarkontroll.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!