Försvara Reza och alla skyddsombud

2015-07-22 14:29:34

foto: Per-Åke Westerlund
Arriva försöker sparka Reza Forghani för att han som huvudskyddsombud tagit upp arbetsmiljöproblem.

– Det här handlar om hela arbetarrörelsens skyddsombud, inte bara om mig. Det säger Reza Forghani, huvudskyddsombudet som Arriva vill sparka.

–Jag har drivit arbetsmiljöfrågorna enligt lagen. Om det är straffbart så kan Arbetsmiljöverket lika gärna riva bort den delen av lagen. Sluta lura skyddsombuden – eller ge dem bättre skydd, säger han till Offensiv.
Arriva tog över Råstagarget i augusti 2012. Företaget gjorde snabbt klart att det ville ha lydnad, inte dialog. Som skyddsombud såg Reza att arbetsmiljön försämrades.
– Jag påtalade det för driftschefen och begärde åtgärder, men han trodde att jag skojade. Det blev bara sämre, särskilt för de som behöver rehabilitering och arbetsanpassning. Tidspressen, enformigheten i arbetet, gupp, trycket från passagerare – allt detta gör att många har problem med axlar, rygg, sömn och mage. Därför behövs anpassning, vilket också sägs i arbetsmiljölagen, berättar Reza Forghani.
– Det ingår i mitt uppdrag som skyddsombud att ta upp detta. När ansvariga chefer inte var lyhörda kontaktade jag Arbetsmiljöverket, som gjorde inspektion och gav företaget ett föreläggande med vite. Detta upprepades 2013, då även SL i en radiointervju krävde bättre arbetsmiljö hos Arriva. Arbetsmiljöverket la ett nytt föreläggande då skyddsombuden inte hade fått delta i arbetsmiljöarbetet med ett nytt tjänstepaket för bussförare. Arriva fick sedan ett nytt föreläggande med vite på grund av allvarliga brister i företagets arbete med kränkande särbehandling.

Arriva hade vid det laget utsett Reza till syndabock. Bolaget vidtog under tvång vissa förbättringar men krävde samtidigt att Kommunal skulle avsätta Reza som skyddsombud. De övervakade allt Reza gjorde. Tjänstemän pressades att skriva ihop påhittade anklagelser, där han jämfördes med maffian, vilket kommit fram i efterhand.  Pressen gjorde att han sjukskrevs och avgick från uppdragen.
Den 5 maj 2013 nominerades Reza på nytt till skyddsombud av bussförarna i Kommunal på Råstagaraget. Men samma dag, innan nomineringsmötet, kallades han till Arrivas huvudkontor. Vd Hans Nilsson meddelade att Reza var “Arrivas värsta fiende, som orsakat stora skador”.  I nästa andetag erbjöds Reza ett jobb inom bolaget – som arbetsmiljöutvecklare. Men så lätt blev de inte av med honom – han tackade nej till Arriva och ja till arbetskamraterna.
Reza kontrollerade i egenskap av skyddsombud hur Arriva bedrev systematiskt arbetsmiljöarbete. Han upptäckte allvarliga brister i kompetensen hos ansvariga chefer och begärde åtgärder. Företaget svarade att det inte ingick i hans uppdrag. Han kontaktade då Arbetsmiljöverket. En ny inspektion den 3 mars i år gick på Rezas linje och gav Arriva ett nytt föreläggande med ett vite på 250 000 kronor. Senast den 28 augusti ska arbetsmiljön ha åtgärdats – i samverkan med skyddsombuden. Nu agerade företaget – mot Reza.
– När jag kom tillbaka från semestern den 29 juni togs jag direkt till chefens kontor. De sa att jag ska avskedas, jag fick inte ens gå till fackkontoret. Två andra skyddsombudet varnades tre dagar tidigare för “illojalitet”.

– Jag anklagas för tre saker: att jag inte samarbetar utan går till Arbetsmiljöverket och att jag kränkt en chef – men det är han som kränkt anställda. Samt att jag uppmuntrat en medlem att skriva en lögnaktig rapport om en chef. Vilket skyddsombud vågar nu prata om brister när Arbetsmiljöverket besöker Råsta 15 augusti?, undrar Reza. Nu blir det central förhandling, och om företaget inte backar kan det bli Arbetsdomstolen.
– Jag har mycket starkt stöd på garaget, men också andra fackligt aktiva och skyddsombud. Jag har bra uppbackning från Kommunal, men vill att LO också ska agera. ■
Namninsamlingen för Reza finns på: http://www.skrivunder.com/kamp_for_reza

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!