Försvarsmaktens döda hand över östra Norrbotten

Josef Esberg, RS.

av RS Luleå // Artikel i Offensiv

En barnfamilj hemmahörande i byn Kypasjärvi, Överkalix kommun nekas bygglov då Försvarsmakten har överklagat Bygg- och miljönämnden i Överkalix kommuns beslut om att lämna bygglov för tillbyggnad av enbostadshus. Nu oroar sig många för att Sveriges militära upprustning och ökade Natosamarbete ska lägga en död hand över östra Norrbotten, när det av allt att döma planeras en stor utökning av verksamheten på Lombens skjutfält. 

Familjen har överklagat beslutet, vilket även Bygg- och miljönämnden i Överkalix har gjort. NSD har även publicerat en artikel den 11 maj där Försvarsmakten använder ett hotfullt maktspråk: ”Det är för deras eget bästa att de inte bygger där”. 
Därför beslöt sig Rättvisepartiet Socialisternas medlem Josef Esberg samt bror Petter Esberg att bemöta detta med en insändare till NSD, där de bland annat skriver att ”Boenden inom skjutfältets ganska godtyckliga påverkansområde (med avseende på vad påverkan innebär) har skäl att känna sig hotade”. 
Insändaren avslutas med att ”Vi kräver en förklaring och ett förtydligande från Försvarsmakten Sverige. Vad är det ni vet som inte vi vet och för vems skull har ni för avsikt att lägga en död hand över området?”
Petter Esberg har även kontaktat samtliga kommuner som berörs (Överkalix, Övertorneå, Kalix och Haparanda) av försvarets allt mer aggressiva expansionsplaner. 
– Vi känner att det måste bildas en opinion i frågan om vart försvaret är på väg. ”Riksintresse” – vems intresse är det egentligen? Här hotas hela bygder som länge har brottats med en allt åldrande befolkning och avflyttning. Ska dessa områden bli en lekplats för krigshetsande militär som närmar sig Nato med stormsteg? säger Josef Esberg.

Fler områden i Sverige är hotade, däribland Vättern som idag försörjer elva kommuner med färskvatten och är en av Europas mest betydande färskvattenreservoarer. Här bombar Försvarsmakten redan omkring 1 000 bomber årligen, men vill utöka det till hela
80 000 bomber! Förhöjda värden av bly och koppar i dricksvattnet är att vänta om detta blir verklighet.  
– Det är dags att vi börjar se över vad vi har försvaret till och i vems intressen. En strategi försvaret verkar ha är att hyra ut Sverige åt Nato som övningsfält och på så sätt knyta ihop sig med Nato och samtidigt få bättre ekonomi. Detta kan vi inte bara titta på och acceptera, säger Josef Esberg.
För att förstå varför Försvarsmakten agerar som den gör måste vi gå tillbaka till juni 2015 då riksdagen fattade ett nytt försvarsbeslut som dessutom följdes av två överenskommelser som innebar att det militära försvaret tillfördes cirka 25 miljarder kronor fram till 2020. Detta gav försvaret luft under vingarna för en än större satsning och krigshets.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!