Krönika: ”Paolo Roberto: militant antifeminist”

Kristofer Lundberg, krönikören (Foto: Sari Hevosaho).

av Kristofer Lundberg // Krönika i Offensiv

Efter att tv-profilen Paolo Roberto greps vid en bordellrazzia i torsdags har debatten om ”sexköp” återaktualiserats. Den framgångsrika och skandalomsusade Paolo Roberto försökte genast ta kontrollen över situationen med samma strategi som tidigare skandaler: självömkan, tala ut, be om ursäkt, stärka sig själv – mantra som nästan blivit ett varumärke i sig. 
Många ifrågasatte snabbt varför media tillät sig att bli Paolo Robertos plattform för sympati, att han tilläts framställa sig själv som ett offer ”för självskadebeteende”, en man med behov av att ”fylla ett tomt hål inom sig” när han ertappats med att köpa sex, behovet av att ”få ge sin bild”.
Paolo Roberto betalade 1 500 kronor till en ung kvinna i en utsatt situation från ett av Europas fattigaste länder. Han presenterade sig i P3 populär för ett tag sedan som en ”militant motståndare till feminism” som han menar är ”en extrem vänsteridé om jämställdhet”.

Vad var det för historia han skulle få föra ut? Hans behov av att köpa en kvinnas kropp för småpengar i hans anseende? Hans behov av att utöva makt och kontroll över en utsatt kvinna?
Vi måste sluta tala om sexköp, de köper ett övergrepp. Samtycke kan inte köpas, sexköp är våldtäkt. Det är inte synd om Paolo Roberto, det är synd om den kvinna som han har utnyttjat och det är synd om hans familj. Han påstår sig vara ångerfull, men han är ångerfull för att ha ertappats. Hade han inte gripits och blivit påkommen hade han inte trätt fram i media och ”talat ut om sitt självskadebeteende”.
TV4 borde ta in de kvinnor som befinner sig i samma utsatta situation som den utnyttjade kvinnan i studion. Låt kvinnor som tidigare har sålt sex berätta om sin utsatthet, hur de hamnade där. 
Men intervjun gick inte som Paolo Roberto tänkt sig; istället för skadesanering erkände han oaktsam våldtäkt. Sedan 2018 gör den så kallade samtyckeslagstiftningen att sexköpare kan dömas för oaktsam våldtäkt om personen inte säkerställt att den andra deltar frivilligt. I Paolo Robertos fall avslöjar han själv att han tror att kvinnan inte vill vara där, kanske till och med är dittvingad. 

Kapitalismen är ett system där allt görs till varor, allt kan köpas och säljas på en marknad. Men det handlar inte om Paolo Roberto. Statistiken säger att var tionde svensk man har köpt sex, alltså betalat för att begå ett övergrepp på en annan människa. 
Låt gärningsmannen Paolo Roberto kommas ihåg för detta övergrepp och i övrigt falla i glömska.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!