Fortsatt kamp av asylsökande

2017-03-29 13:09:52

foto: Jonas Brännberg
Edmund Schluessel (Sosialistinen Vaihtoehto), Golahmad, Nour, Ämin och Jadu.

I snart två månader har flyktingar protesterat på Järnvägstorget i Helsingfors mot utvisningar till krig, terror och diktatur. Trots en rasistisk ”motdemonstration” på andra sidan torget och flera attacker fortsätter flyktingarna från framförallt Irak och Afghanistan sin kamp, med stort stöd från allmänheten.

Protesten är organiserad som ett litet tältläger där varje tält har olika funktioner – ett för att umgås, ett för att koka te med mera och ett där det går att värma sig. Runt tälten finns teckningar och banderoller på finska och engelska: ”Ingen människa är illegal”, ”Stoppa utvisningarna” och ”Flyktingar är inte dina fiender – fiender är de som gör dem till flyktingar”. Hela tiden delas informationsblad ut på finska och engelska om varför de protesterar – om bristerna i asylprocessen och den otrygga situation som råder i hemländerna.

– Det är cirka 100 asylsökande med i protesten. Vi är här i skift. Enligt polisens regler får vi inte sova här, men vi kan demonstrera dygnet runt. Vi får mycket stöd från finnar, utom av de på andra sidan. De skriker åt oss. En av oss blev attackerad med någon slags pepparspray när han skulle besöka toaletten där borta.

– Polisen vet vem gärningsmannen är, men har inte fått tag i honom ännu, berättar Jadu från Irak och förklarar varför han inte kan åka tillbaka.
– Irak är inte säkert. För en dag sedan smällde en bilbomb med 200 döda i Bagdad. Det händer hela tiden. Dessutom finns Daesh (IS) i norr. Det går inte heller att veta vem som är fiende. Det kan vara vem som helst, det kan smälla var som helst. Dessutom är situationen sådan att det finns många som är beredda att döda mot betalning.

Nour från Irak är en annan av lägrets organisatörer:
– Vi har ingen speciell stödorganisation bland dem som har uppehållstillstånd, men vi stöds av flera organisationer/nätverk, till exempel ”Right to live” och ”We see you Migri”. Vi organiserar oss i tre organisationsgrupper: en på finska, en på arabiska och en på dari.

Planerar ni någon manifestation?
– Vi har haft en redan, men det kan bli mer. Det beror också på om våra finska stödgrupper vill det, men jag vet att det diskuteras.

Finns det protester på fler ställen?
– Ja, nu har torgprotesterna spridit sig till flera ställen. Vad jag vet förutom i Helsingfors även i Uleåborg, Jyväskylä och Tammerfors. Kanske fler också.
Nour berättar om den desperata situation som många irakier som fått negativt besked befinner sig i.
– Finland har visserligen inget avtal med Irak som tillåter utvisning av irakier mot deras vilja, men det görs ändå. Dessutom har många inget val. Senast igår blev en familij utsparkad ifrån ett asylboende: De får inget stöd, ingen vård, bostad – ingenting! De hamnar på gatan och kommer inte att klara sig länge.
Golahmad från Afghanistan fyller i:
– Vem som får avslag eller inte är helt godtyckligt. Vi får uppfattningen att det finns en procentsats, typ att för varje som får stanna åker åtta ut. Många som har mycket starka berättelser och asylskäl utvisas.

Att stöd utifrån behövs är uppenbart. Alla blir mycket glada över stödet från Sosialistinen Vaihtoehto (RS systerorganisation i Finland) och det märks att de finska frivilliga spelar en bra roll för att hålla uppe humöret. Under intervjun strömmar fler till för att hjälpa till eller bara för att prata en stund.
För att öka trycket på regeringen och samtidigt trycka tillbaka rasisternas självförtroende skulle det vara mycket bra med en ny demonstration i solidaritet med flyktingarna och för rätten till asyl, till exempel i form av en gemensam protestdag som kan knyta samman protesterna i hela Finland. Hela tiden hänger hotet om utvisning och attacker över dem. Natten mellan Offensivs och Sosialistinen Vaihtoehtos två besök vid protesten utsattes lägret för försök till mordbrand. Lyckligtvis släcktes branden fort, men en av flyktingarna brände sina händer när han släckte elden. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!