Fortsatta brandattentat mot asylboenden

2015-10-27 15:53:16

foto: © Scanpix Sweden / Reuters
Hittills (den 27 oktober) har tio asylboenden/tilltänkta boenden satts i brand under oktober månad. Skandalöst nog sänker nu Migrationsverket kravet på brandsäkerhet.

Bränderna på flyktingförläggningar fortsätter och ökar. I år har 23 boenden/tilltänka boende för flyktingar eldhärjats, varav 10 i oktober. Lägg därtill vandaliseringen av lokaler intill en skola i Upplands Väsby. Men polisen har utöver två minderåriga i Oskarshamn inte några misstänkta. Det har också framkommit att Migrationsverket har sänkt kraven på brandsäkerhet när de upphandlar boenden.

Natten till den 27 oktober blossade flera mindre bränder upp kring ett planerat boende i Oskarshamn. Vittnen hade sett yngre personer springa utanför med en dunk i handen och på plats hittade polisen halvt uppbrända blad ur bibeln. I Lund sattes dörren till ett boende med ensamkommande barn i brand samma natt. En av de värsta händelserna är i Munkedal där ett boende eldhärjades två gånger förra veckan. 14 boende fick evakueras.
Alla dessa attacker kan kopplas till Sverigedemokraternas rasistiska propaganda – ”ingen ska ens tänka tanken på att komma hit” – och i synnerhet attacken i Lund, eftersom SD samma dag som terrordådet i Trollhättan lade upp en karta på planerade asylboenden i Lund.
SD:s ordförande i Lund, Ted Ekeroth, menar att det är för att grannar ska kunna överklaga bygglov. Han är bror till Kent Ekeroth, partiets kriminalpolitiske talesperson, som veckan dessförinnan höll ett tal på en manifestation i Trelleborg där han uppmanade åhörarna, vilka han utnämnde som ”motståndsrörelse”, att bli aktiva och nämnde adresserna till asylboenden. Kent Ekeroth är också känd för sin egen aktivitet – hot, rasism, sexism och knuffar – i det som kallas järnrörsskandalen.

Att Migrationsverket har sänkt istället för höjt kraven på brandsäkerhet är en skandal. De företag som hyr ut boenden till Migrationsverket gör extremt feta vinster och det minsta samhället kan begära är att de garanterar flyktingarnas säkerhet. Tidigare avkrävdes av uthyraren ett intyg från expertkunniga om garanterad brandsäkerhet. Detta har Migrationsverket nu ändrat till att uthyraren själv ska intyga att boendet är brandsäkert.
– Kombinerar vi det här med att det eldas i asylboenden är det här katastrofalt. Det är en tidsfråga innan människor brinner inne, säger Anders Bergqvist, generalsekreterare på Brandskyddsföreningen, till Sveriges Radio den 27 oktober.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) kräver att alla företag som driver flyktingboenden övergår i statlig regi. Att de som har hand om boendena använder sig av några av de hundratusentals arbetslösa i det här landet och anlitar vakter till boenden är också rimligt.
Någon sorts slutsats måste dras av att så många boenden antänds och att det fortsätter i stort sett varje natt. Att människorna som bor i boenden har flytt från fruktansvärda upplevelser av krig och ofta varit med om stora risker, kanske övergrepp, under flyktvägen gör bara behovet ännu större.

Parallellt med detta behövs en landsomfattande kampanj mot rasismen. Inga säkerhetsåtgärder i världen kan möta upp den växande rasismen som får näring av regeringen och Alliansens uppgörelser samt Sverigedemokraternas nya hetskampanj. Denna politik uppifrån sprids neråt, bland annat via nätet.
– Det skrivs på nätet att de som gör de här bränderna är hjältar, att de är soldater i ett inbördeskrig som pågår, säger Alexander Bengtsson från Expo till P1 den 27 oktober.
Offensiv skrev redan förra veckan hur denna hets pågår i till exempel Facebookgupper som Vi som gillar Sverigedemokraterna, med tusentals anslutna. Bengtsson menar att det framkom i studier från 1990-talets brandattacker att de som gjorde dem upplevde att de hade ett stöd av andra i omgivningen.

Lokalt engagemang mot rasism och för säkert boende för alla är också det bästa sättet att stoppa attentat. De som begår brotten har grannar, anhöriga, arbetskamrater, lärare och så vidare och med en ökad medvetenhet och en stärkt antirasistisk självkänsla, som massiva lokalt förankrade antirasistiska kampanjer kan åstadkomma, ökar chansen att någon ser vad som är på gång innan det har hänt och kan ingripa för att stoppa våldsverkaren.
Om gärningsmännen uppfattar det som att de har stöd i våldshandlingarna genom de forum de väljer att verka inom på internet så gäller det att skapa ett så stort antirasistiskt mottryck i den verkliga världen runt dem som möjligt.
Trots den starka flyktingsolidariteten runt om i Europa sker en parallell våg av rasistiska angrepp, inte bara i Sverige. Hittills i år har det ägt rum 505 angrepp mot flyktingar i Tyskland, en dramatisk ökning jämfört med förra året.
Enligt Dagens Nyheter den 27 oktober är flera av gärningsmännen gripna. I merparten av fallen handlar det om unga gärningsmän, varav två av tre bodde på orten. Samma tidning konstaterar att det sker attacker även i Nederländerna, Grekland och Ungern och säkert på många andra ställen – bara det att de aldrig rapporteras eller kategoriseras som den rasism det handlar om.

Rättvisepartiet Socialisterna ser oerhört allvarligt på den våldsutveckling som sker nu, även om vi varnat för den en längre tid.
Vi uppmanar alla föreningar i lokalsamhällen att engagera sig mot rasismen, fackföreningar att bli aktiva och sätta stopp för det likhetstecken mellan flyktingar och lönedumpning som regeringen vill lagstifta om, solidaritetsrörelsen att politiseras och ställa politikerna mot väggen, samt vänstern att samla sig i breda antirasistiska initiativ. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!