Frige HDP:s vice ordf Alp Altınörs

2016-09-14 12:21:34

foto: Sebastian Olsson
Rött Forum kräver att HDP:s vice ordförande Alp Altınörs, som greps av turkisk polis i sitt hem natten mot fredag den 9 september och som även har blivit torterad, omedelbart friges och att den turkiska statens rättsvidriga försök att upplösa HDP upphör.

I tisdags överlämnades en skarp protest till Turkiets ambassad mot den skandalösa arresteringen av HDP:s vice ordförande Alp Altınörs och det pågående förtrycket av HDP och varje verklig opposition mot Erdoğanregimen. Rättvisepartiet Socialisterna deltog i delegationen från vänsternätverket Rött Forum. Den 18-19 mars i år gästade Alp Altınörs det Motståndsforum som Rött Forum ordnade i Stockholm. Nedan följer Rött Forums protestbrev.

Rött Forum kräver att HDP:s vice ordförande Alp Altınörs, som greps av turkisk polis i sitt hem natten mot fredag den 9 september och som även har blivit torterad, omedelbart friges och att den turkiska statens rättsvidriga försök att upplösa HDP upphör. 

Alp Altınörs, som för några månader sedan deltog i en paneldebatt under Rött Forum/Motståndsforum i Stockholm, greps med förevändningen att han hade deltagit i begravningen av HDP-politikern Zakir Karabulut, ett av de 102 offren för IS självmordsattack i Ankara den 10 oktober förra året. 

Under räden mot Altınörs hem beslagtogs också HDP:s rapporter om den turkiska statens förstörelse av de kurdiska orterna Sur och Cizre som bevis.

– Det är en fruktansvärd utveckling, en signal för vad som väntar oss andra, kommenterade HDP-ledaren Selahattin Demirtas gripandet av Alp Altınörs i Dagens Nyheter under ett blixtbesök i Stockholm.

Även Demirtas själv fruktar att när som helst bli gripen, sedan den parlamentariska immuniteten mot HDP-politiker har lyfts och Erdoğans regim använder det undantagstillstånd som utlystes efter sommarens kuppförsök till att tysta all opposition, trots att HDP omedelbart tog avstånd från kuppförsöket.

Att nu även 11 285 lärare har suspenderats för påstått stöd till PKK, liksom att den turkiska staten den 11 september med samma svepande anklagelser också avsatte 24 av HDP:s folkvalda borgmästare i sydöstra Turkiet, är andra exempel på den civila kupp uppifrån i Turkiet som följt efter det militära kuppförsöket.

Risken är uppenbar att denna utveckling snabbt leder mot en spiral av statligt våld, blodig terror och förtryck om den inte kan hejdas av en gemensam front mellan den turkiska arbetarrörelsen, sociala och demokratiska vänsterrörelser av alla etniska folkgrupper och HDP.

Rött Forum kräver av den turkiska regeringen:

  • att Alp Altınörs omedelbart friges och att förföljelserna av HDP upphör, liksom dess krig mot den kurdiska frihetskampen.

Rött Forum kräver av den svenska regeringen och EU:

  • att de kräver ett omedelbart frigivande av Alp Altınörs och ett stopp för förföljelsen av HDP;
  • att den turkiska statens krigspolitik mot den kurdiska befolkningen i sydöstra Turkiet upphör;
  • att det skamliga flyktingavtalet med Erdoğans regering sägs upp.


Rött Forums styrelse
Stockholm den 13 september 2016


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!