Frige palestinska Ahed Tamimi

2018-01-17 12:46:54
Under helgen gick den israeliska ockupationsarmén på palestinska Västbanken till attack mot fredliga demonstrationer i byn Nabi Saleh, norr om Jerusalem. Många människor skadades av gummiklädda stålkulor och enorma mängder tårgas. De palestinska demonstrationerna var i protest mot att israelisk militär fängslat den 16-åriga Ahed Tamimi, som bor i byn.

Ahed Tamimi blev förstasidesnyheter världen över när hon arresterades av de israeliska ockupationsmyndigheterna strax före jul 2017. De israeliska soldaterna trängde in i familjen Tamimis hem mitt i natten och förde bort Nariman och Bassem Tamimis 16-åriga dotter Ahed.
Dagen innan hade det varit en demonstration för att protestera mot att ockupationsarmén skjutit Aheds 14-åriga kusin i ansiktet under en annan demonstration. I samband med detta slog en israelisk soldat Ahed, men hon försvarade sig och gav soldaten en örfil. Detta var den föregivna anledningen till att denna unga flicka blev kastad i fängelse.

Vad som har hänt Ahed Tamimi är ett exempel på den verklighet många ungdomar lever under dagligen i de ockuperade områdena. Uppskattningsvis har de israeliska försvarsstyrkorna (IDF) dödat i genomsnitt 16 barn/unga per år de senaste 16 åren. Sedan år 2000 har åtminstone 8 000 palestinska barn arresterats, hållits i förvar eller åtalats i militärdomstolar. Tre av fyra palestinska barn som omhändertas av IDF får utstå fysiskt våld.
Sedan 1967 har de palestinska områdena varit under militärstyre där 99 procent av alla palestinier som åtalas i militärdomstolar får en fällande dom. Domarna är militärofficerare och bortser inte från framtvingade erkännanden.

Ahed Tamimi har stått upp mot ockupationen många gånger tidigare. Ahed själv säger: ”Vi vill bara leva ett fredligt liv. Vi vill leka som andra barn. Min dröm är att bli fotbolsspelare.” I hennes flickrum pryds väggarna av bilder på Disneys Snövit och My Little Pony, precis som hemma hos vilken flicka som helst. Men ockupationen hindrar barnen från att leva som barn.
Byn Nabi Saleh är berömd för sitt fredliga motstånd mot ockupationen. Nabi Saleh är platsen där palestinska, israeliska och internationella kvinnor träffas för en gemensam picknick vid en liten bäck i parken. ”Nabi Saleh är platsen där jag förlorade min sionism”, skrev Lisa Goldman i ”+972 Magazine”.
I lördags spärrade den israeliska ockupationsarmén av Nabi Saleh och hindrar människor från att ta sig in i eller ut ur byn.

Offensiv säger:

  • Frige Ahed Tamimi.
  • Häv blockaden av Nabi Saleh.
  • Ockupationen av Västbanken måste upphöra.
  • Nej till fattigdom och diskriminering. Massiva investeringar i hem, utbildning, hälso- och sjukvård, infrastruktur och jobb med en lön det går att leva på för alla. Höj skatten för storföretagen.
  • Kamp för en oberoende, demokratisk socialistisk palestinsk stat, sida vid sida med ett demokratiskt socialistiskt Israel, med två huvudstäder i Jerusalem och lika rättigheter för minoriteter, som en del i kampen för ett socialistiskt Mellanöstern och regional fred. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!