”Frihet för Aysen Furhoff”

2015-07-07 18:20:02


Aysen Furhoff

Aysen Furhoff har levt i Sverige sedan hon år 2002 kom som politisk flykting från Turkiet. Än idag är hon internationellt efterlyst av Turkiet. Hon sitter av denna anledning frihetsberövad i Georgien. Georgien har planer på att deportera Aysen till Turkiet.

Aysen har tidigare suttit fängslad i Turkiskt fängelse i 5,5 år för sin politiska aktivism. När hon tillfälligt blev frigiven, i väntan på rättegång, flydde hon till Sverige. Då hon har utsatts för tortyr med elchocker och palestinsk hängning i hemlandet bedömde Migrationsverket att hon hade skyddsbehov. Hon är svensk medborgare sedan 2009 och har en 10-årig dotter.

Hon åkte till Georgien för att hälsa på en vän. UD har i svensk media bekräftat att Aysen är frihetsberövad sedan den 20 juni och att de ”bevakar ärendet”.

Medan AKP, det regerande partiet i Turkiet, med våld försöker dämpa de krafter i Turkiet och Kurdistan som kämpar för mänskliga rättigheter, ökar även förföljelse och angrepp mot de politiska flyktingar som lever sina liv utanför Turkiet. Under de senaste åren har ett tiotal vänsteraktivister och människorättskämpar i ett flertal europeiska länder blivit anhållna efter Turkiets begäran om utlämning.

När många länder i Europa låter ekonomiska intressen gå före mänskliga rättigheter och yttrandefrihet, och frihetsberövar, enligt Turkiets begäran, dessa politiska flyktingar strider de mot bestämmelserna i Genèvekonventionen.

Hur kan demokratiska stater fängsla människor på grund av efterlysningar från turkiska säkerhetsdomstolar, där militärer ingår i rätten, de misstänkta systematiskt torteras för att erkänna, och procedurerna kan pågå i det oändliga? Måste inte världen protestera mot detta? Om Aysen återlämnas till Turkiet kommer hon att utsättas för tortyr och misshandel och bli bestulen på många år av sitt liv i fängelse.

Vi som är en del av demokratiska organisationer i Sverige kräver att Aysen omedelbart blir frigiven och får återvända till sitt hem i Sverige. Vi kräver att berörda svenska myndigheter snabbt tar de nödvändiga stegen för att få Sveriges medborgare Aysen frigiven så att hon tryggt kan återvända hem till Sverige.

Vi tillkännager för allmänheten att vi kommer att fortsätta vår begäran.

För ytterligare information: Murat ­Kuseyri, 0739751508.

Kvinnors Nätverk

Kurdiska Kvinnorådet Amara

Bethnahrin Kvinnoförbund i Sverige

Kvinnors Fredsinitianiv i Stockholm

Kurdocide Watch CHAK

Alevitiska Riksförbundet i Sverige

Assyriska Syrianska Kaldeiska föreningen i Stockholm

Internationella föreningen Dialogen

Kurdiska kulturföreningen i Stockholm

Svensk-turkisk art och kulturföreningen

Svensk-turkisk Solidaritet och kultur­föreningen i Stockholm

Kurdiska föreningen i Borlänge

Mezopotamien Kulturföreningen i Stockholm

Mezopotamien Kultur Centrum

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!