Fritidshemmen går på knäna

2015-05-13 19:11:01

foto: BUF Simrishamn / Flickr CC
En krisartad situation inom fritidshemmen.

Situationen på fritidshemmen har förvärrats betydligt de senaste tio åren, enligt Skolverket. Barngrupperna har blivit större samtidigt som personaltätheten har minskat. Värst är det vid de fristående fritidshemmen.

År 2004 hade fritidshemmen i genomsnitt grupper på 31 barn, medan de 2014 hade drygt 41 barn per grupp. Samtidigt har personaltätheten sjunkit från 10,8 barn per personal år 2004 till 13,1 år 2014. Enligt Skolverket finns det även stora skillnader mellan kommunala och privata, eller fristående, fritidshem.

De fristående har både större barngrupper och lägre utbildningsnivå bland personalen. Fria Tidningar har gjort en granskning av fritidshem i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det konstateras att fler än hälften av fritidshemmen hade minst 50 barn i en barngrupp, i nästan en tredjedel av hemmen fanns grupper med 70 barn och på vissa håll uppåt 150 barn i samma barngrupp med bara 8 pedagoger.

Situationen för fritidsverksamheten i Sverige har försämrats avsevärt sedan Alliansen inledde sin aggressiva nedskärnings- och privatiseringspolitik år 2006. Fritidsverksamhet och stödet från fritidspedagoger är mycket viktig för barns och ungdomars sociala utveckling. Därför är situationen ohållbar som den ser ut idag. Fritidsverksamheten måste återkommunaliseras och ges betydligt fler resurser för att den ska kunna skötas rätt och uppfylla sitt syfte. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!