Fritt att höja priset om baden i Högdalen och Husby privatiseras?

2011-05-26 15:11:11




När Stockholms högerpolitiker redan 2007 ville privatisera tre av Stockholms bad, Högdalen, Västertorps och Forsgrénska, gick det åt pipsvängen.

Anbuden var för låga, ansågs det, långt under kommunens egen referensbudget för baden. När man nu gör ett nytt försök att upphandla Högdalenbadet i år, Husbybadet nästa år och Åkeshov om två år, vill man sänka ribban för spekulanterna och pröva en sällan använd metod som brukar innebära fri prissättning.
När Rättvisepartiet Socialisterna i Husby i lokaltidningen Mitt i Kista varnat för detta har reaktionen från moderaten Billy Östh i Idrottsnämnden varit förnärmad.
”En bisarr frågeställning” kallar han frågan om det är rimligt att låta en privat aktör ta över Husbybadet efter alla investeringar med skattepengar.
– Prisnivån kommer att vara som i nuläget. Vi ser inte till att saker blir sämre, tillägger han.
Om Östh försöker slå blå dunster i våra ögon eller talar mot bättre vetande återstår att se.

På en direkt fråga till idrottsförvaltningens avdelningschef Anders Berlin svarar denne undvikande.
Än är det förfrågningsunderlag som Idrottsnämndens politiker ska ta ställning till för Högdalenbadet den 14 juni sekretessbelagt, men han medger att tjänstekoncession betyder färre politiska så kallade ”skall-krav” på verksamheten, som i stället ska vägas upp av att spekulanterna ska synas när det gäller sånt som erfarenhet och skatteinbetalningar.
Förfrågningsunderlaget för Husbybadet lär inte bli klart förrän i slutet av året.
Att politikerna ställt alltför många krav på verksamheten var en kritik som flera av spekulanterna 2007 framförde.
Idrottsförvaltningens egen aktivitetsplan för upphandlingen anger en ny metod att sänka ribban. Där står det också svart på vitt att man ”avser att pröva upphandling i form av tjänstekoncession som ger en entreprenör en större grad av frihet att genomföra verksamheten, sätta priser, använda egna kort- eller bokningssystem”. Vidare att ”upphandlingsformen innebär att entreprenören ansvarar för både kostnads- och intäktssida, d v s tar på sig en ekonomisk risk då det är tredje man som i huvudsak ska garantera intäkterna”.

Man behöver heller inte googla länge innan man ser att tjänstekoncession är en ovanlig form av upphandling som inte omfattas av Lagen om offentlig upphandling (LOU). Få ”skall-krav” på entreprenören när det till exempel gäller öppettider och priser och långa koncessionstider brukar nämligen känneteckna tjänstekoncessioner.
– I en koncession är det viktigt att leverantören har en drivkraft att öka intäkterna och därmed tjäna pengar, argumenterar Magnus Nilsson från AffärsConcept AB på Sveriges största webbsida om upphandlingar.
Östersund och Gotland är två kommuner som avvisat tjänstekoncession vid upphandling av bad just därför att man velat försäkra sig om ”bestämda priser på entréavgifterna”.

RS i Husby och Västerort inbjuder närmast alla andra föreningar och enskilda som vill delta i kampen mot privatiseringen av Husbybadet till en demonstration på Husby torg och bildandet av en gemensam kampanjgrupp i samband med nästa möte i Husby för Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, vars moderate ordförande Bo Sundin också är suppleant i idrottsnämnden.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!