Gállok: Vad händer nu?

Demonstrationer är nästa som händer, men kampen fortsätter!

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

När detta skrivs går ryktet att regeringen kommer med beslut om bearbetningkoncessionen för gruvplanerna i Gállok på torsdag denna vecka, samma dag som Offensiv når sina prenumeranter och två dagar innan de planerade protesterna den 5 mars.
Oavsett om beslutet kommer då eller senare, och vad beslutet blir, talar inget för att kampen är över.

Om regeringen mot förmodan säger nej till gruvan i Gállok är det förstås en seger för alla som har kämpat, samt för hela miljörörelsen och klimatet.
Vi kan dock inte räkna med att det i så fall är en slutgiltig seger. Har kapitalet väl fått upp ögonen för att kunna göra vinster, även om det så uppenbart är på arbetares och miljöns bekostnad, ger de sig inte så lätt.
Med en regering som ”älskar gruvor” kommer det att komma nya påtryckningar om att ge vika för kapitalintressena.
Än värre blir det om de blåbruna vinner höstens val.

Beslutar regeringen att sabba klimat, miljö, renskötsel och samisk kultur för vinstintressena hos gruvspekulanterna i Beowulf Mining betyder det bara att motståndet måste trappas upp ännu mer. Juridiskt finns många steg kvar innan en gruva kan bli verklighet, till exempel miljöprövningen, vilket ger kampen tid.
Det som i slutändan kan sätta stopp för gruvplanerna i Gállok, som riskerar att vara början på en ny gruvregion, är massprotester, inklusive strejker och blockader, av lokalbefolkning, socialister, arbetare och miljöaktivister.

Protesterna den 5 mars är ett viktigt avstamp för samordnade protester. Kom med!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!