Gävle: M + SD = sant

2016-01-06 13:20:52


Partisekreterare Tomas Tobé (M), riksdagsledamot invald på mandat från Gävle, har varit fullt inblandad i processen.

Moderaterna och högeralliansen testar nu samarbete med Sverigedemokraterna i stor skala när de tar över Gävle kommun. Det kan bana väg för en ny linje även i riksdagen.

När SD för ett år sedan röstade på Alliansens budget i riksdagen framför S/MP-regeringens budget vågade inte Moderaterna ta steget att fälla regeringen. Även i Gävle fick S/MP/V bilda styre med sina 30 mandat jämfört med Alliansens 27.

Men nu svänger det. Alliansen i Gävle tar hjälp av Sverigedemokraternas åtta mandat och Socialdemokraterna tappar makten i kommunen för första gången på 96 år.

SD:s kommunalråd Richard Carlsson förklarar samarbetet med att Moderaternas ”invandringspolitik” idag ”ligger betydligt närmare vår politik än för bara ett halvår sedan” (citat ur Svenska Dagbladet). Han hoppas också att ”Gävlemodellen” nu ska spridas till fler kommuner. SD är idag vågmästare i 72 kommuner, var fjärde kommun.

Den moderata partiledningen ger fullt stöd till uppgörelsen. Partisekreterare Tomas Tobé, som är vald till riksdagen på mandat från Gävle, har varit fullt inblandad i besluten.

Redan har flera M-riksdagsledamöter – Anders Hansson från Skåne och Finn Bengtsson från Östergötland – krävt att samma modell ska användas i riksdagen. Till Dagens Industri, som på ledarsidan länge har krävt att Allianspartierna ska samarbeta med SD, säger en anonym ledande moderat att Gävle ”blir ett exempel på hur det skulle kunna gå 2018 eller i ett extraval dessförinnan”. Detta avvisas inte av Tomas Tobé, som bara svarar att ”det är väldigt svårt att sia om framtiden”.

Socialdemokratiska Arbetarbladet, som riktat mycket bra kritik mot uppgörelsen, säger samtidigt att ”Det är inte så stora skillnader mellan Alliansens och de rödgrönas budget. Båda bygger på de ekonomiska mål och ramar som klubbades av kommunfullmäktige i juni.”

Klart är dock att det nya högerstyret vill privatisera mera, genom att införa LOV inom vård och omsorg samt ett system med individuell ”peng” inom kultur och fritid.

Även om M-ledningen säger att det inte blir direkta förhandlingar med SD, utan ”informationsmöten”, kan detta vara början på ett större inflytande för rasistpartiet. I Norge och Finland finns ju motsvarande partier redan i regeringen. I Danmark står Dansk Folkeparti utanför regeringen, men har ett stort inflytande. I samtliga fall har deras ökade inflytande skärpt rasismen och drivit politiken högerut. 

Det är en varning till Gävles och hela landets vänster, fackföreningar och antirasister. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!