Ge barn juridisk rätt till alla sina föräldrar

2015-07-29 11:14:49


Barn ska inte behöva riskera att separeras från en för dem förälder.

Rätten till fler juridiska föräldrar är en viktig fråga för att utöka möjligheten för hbtq-personer att bilda familj.
Men även för barnens juridiska rätt till sina faktiska föräldrar i alla familjer.

Dagens föräldrabalk bygger på synen att en familj består av mamma, pappa och barn. Men redan när man tillät skilsmässa och möjliggjorde för människor att gifta om sig blev denna lag föråldrad.
Många barn har idag fler än två föräldrar. Problemet är att barnen saknar juridisk rätt till dessa. Om till exempel en vårdnadshavare avlider är det idag den över­levande vårdnadshavarens välvilja som avgör om barnet får träffa sin ”styvförälder”.
Motståndare till barns rätt till alla sina föräldrar (Moderaterna, Kristdemokraterna, Center­partiet, Folkpartiet och Sverige­demokraterna) argumenterar bland annat att risken för konflikter ökar. Men en könsneutral föräldrabalk som tar hänsyn till barnen skulle inte vara tvingande, utan en möjlighet för familjer. Den skulle också ge domstolar möjlighet att anpassa sig till familj­ers verklighet i vårdnadstvister.

De konflikter som motståndare varnar för existerar redan. Vårdnadshavare kan idag sätta käppar i hjulen för den andra vårdnadshavaren och dennas nya partner.
Idag tas inte hänsyn till så kallade styvföräldrar och barnens rätt till dem i vårdnadstvister eller separationer. Barn riskerar att slitas från en för dem förälder.
Även skolor, förskolor och vårdinrättningar kan vägra att ge information till barnets icke-­juridiska föräldrar. Det här skapar problem för många familjer.
År 2013 infördes lagparagraf SB 274 i Kalifornien, USA, som ger barn rätt till fler än två juridiska föräldrar. Det möjliggör till exempel för samkönade par att skaffa barn ihop.
– Domstolar behöver möjligheten att erkänna de här förändringarna så att barn är försörjda och ombesörjda av de vuxna som spelar en central roll i att älska och ta hand om dem, förklarade senatorn Mark Leno, från Demokratiska partiet, som stödde den nya lagen.

Rättvisepartiet Socialisterna kräver att en översyn görs av föräldrabalken så att lagstiftningen anpassas till verkligheten, att barn sedan länge växer upp med fler än två föräldrar. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!