Giriga politiker i strid om plats vid köttgrytan

2010-12-01 17:25:50
Spaltmeter har skrivits i media i Norrbotten om interna bråk i flera partier. I en tidigare krönika berättade jag om händelserna kring Börje Lööw i Vänsterpartiet i Luleå, som efter bråket nu hoppar av politiken. Jag kan inte låta bli att skriva ytterligare en krönika om de övriga strider­na som äger rum. Socialdemokraternas landstingsgrupp bråkar om platser i styrelsen och i Centerpartiet handlar det om, håll i er nu, pulver.
Centerns gruppledare i landstinget, Erik Berg, polisanmäldes av partikollegor en månad efter valet för ofredande och hemfridsbrott. Bland annat har han gjort oönskade hembesök till Christina Simonsson, regional kampanjledare för C.

I en artikel i NSD den 23 oktober berättar Camilla Hansen, tidigare gruppledare för C i Luleå kommunfullmäktige, om hur hon blivit utsatt. På en distriktskonferens ville Berg prata ensam med Hansen på hennes hotellrum. Han gick fram till en tavla och kunde inte tyda signaturen, då gick Hansen fram för att hjälpa honom. Då snurrade Berg plötsligt runt med kupad hand och blåste pulver rakt i ansiktet på Hansen som blev livrädd. Drygt ett år tidigare hade även Christina Simonsson råkat ut för en ”pulverattack” från Berg.
Vad det är för pulver och varför i hela friden man blåser pulver på någon, det har jag inget bra svar på. Bergs förklaringar i NSD är lika makabra som hans mystiska pulver:
– Jag är rökare och kan lukta illa, så jag använder mycket rakvatten. Ibland försöker jag blåsa bort det från fingrarna.

”Krysskungen” Bengt Niska, tidigare kommunalråd i Pajala, numera landstingspolitiker för Socialdemokraterna, valdes inte in i landstingsstyrelsen. Bråket har nu lett till att en överklagan skickats in till Socialdemokraternas partistyrelse från Tornedalens arbetarekommuner. Inför valkonferensen den 30 oktober skulle först ba- ra arbetarekommunernas 14 valda ombud rösta om platserna i landstingsstyrelse – men 36 timmar innan så meddelades det att även distriktsstyrelsen skulle rösta, vilket gav dem majoritet med 15 röster (NSD den 16 november).
Var är debatten om partiets politik, om den djupaste krisen sedan 1930-talet, om att vi har ett rasistiskt parti i riksdagen? Var är initiativen till kamp?
Istället tjafsas det om vem som ska hålla i köttgrytornas slevar och kamma in fetast arvoden. Jag är övertygad om att det handlar om makt och girighet. Vad annars?
I Socialdemokraternas landstingsstyrelse är ”Kent Ögren-maffian” regerande och att den har agerat fel och myglat gentemot Niska är inte otänkbart. Vad gäller Centerpartiet: Detta pulver förblir ett mysterium för mig och är självklart hemskt för de kvinnor som har blivit utsatta.

Det är dags att ge etablissemangets karriärister en verklig utmaning och börja bygga ett verkligt arbetaralternativ – med demokratiska strukturer, utan topp­styrning och fritt från förmåner och privilegier. Upp till kamp mot rasism och högerpolitik, vägra betala kapitalismens kris!

Johanna Evans, Elevkampanjens ordförande och RS:are i Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!