Global kapitalism på slak lina

Världshandeln växer inte längre, utan minskar. Världshandeln med varor faller med 1,5 procent i år (Foto: Captain Albert E. Theberge, NOAA Corps [ret.]).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Den globala ekonomin befinner sig i ”ett kritiskt skede”, menade FN:s ekonomer för någon vecka sedan och pekade på att en rad samverkande kriser ”förebådar en utdragen period av undermålig tillväxt i världen”.

Den tillväxt som har varit i världsekonomin sedan pandemins slut har dessutom varit för svag och ojämn för att ge systemet en dos av åtminstone tillfällig jämvikt och stabilitet.
En ny global kris kan mycket snabbt förvandla livet till en mardröm utan slut för miljarder människor i världen. Redan idag saknar nästan 30 procent av världens befolkning, eller 2,4 miljarder människor, ständigt tillgång till mat, vilket är ett mått på livsmedelsosäkerhet. Omkring 3,3 miljarder människor – nästan hälften av mänskligheten – lever i länder som tvingas lägga mer pengar på skuld- och räntebetalningar än på skola- och sjukvård.
Idag är det tre gånger fler länder som har svårt eller mycket svårt att bära sin skuldbörda än för drygt tio år sedan.
Dessutom tvingas de fattiga länderna att betala högre ränta på sina lån än rikare länder. Länderna i Afrika måste i snitt betala fyra till åtta gånger mer för sina nya lån än vad USA och Europas rikaste länder behöver betala.

När räntan höjs ökar risken för att ännu fler länder, börsbolag och hushåll blir offer för den skuldkris som har skapats efter årtionde av ”billiga pengar” (noll- eller minusräntor) och lånefinansierad tillväxt.
Även den kinesiska kapitalismen är nu i en återvändsgränd, efter att under lång tid ha försökt hålla tillbaka stagnationstendenser med hjälp av kreditexpansion som har blåst upp en gigantisk bubbla på bo- och fastighetsmarknaden, sannolikt en av historiens största.
Att eran med billiga pengar är över och att både räntor och priser har gått upp, vilket gör skuldbördan tyngre att bära, innebär också att det blir svårare för regeringar och centralbanker att svara inbromsningen med att pumpa in ännu mer pengar i ekonomin.
Den kinesiska kapitalismens stagnation utgör en avgörande vändpunkt i den globala ekonomiska utvecklingskurvan. Kina har länge varit världskapitalismens huvudsakliga tillväxtmotor. Under perioden 2013-2021 stod Kina ensamt för i snitt 38,6 procent av den globala ekonomiska tillväxten, vilket var mer än vad G7-länderna sammanlagt har bidragit med.
Inget annat kapitalistiskt land kan idag ta Kinas plats i världsekonomin.

Inget annat kapitalistiskt land kan idag ta Kinas plats i världsekonomin.

Inbromsningen i Kina har redan börjat få effekter i andra länder. ”Världsbanken har sänkt sin prognos för Kinas tillväxt nästa år och varnar att tillväxten i de östasiatiska utvecklingsekonomierna blir den lägsta sedan 1960-talet. Den nya dystra prognosen återspeglar också att stora delar av regionen – inte bara Kina – har börjat drabbas av USA:s protektionism och teknikkrig samt att ökade skulder blivit ett hinder för fortsatt ekonomisk expansion”, rapporterade Financial Times den 1 oktober.
Världshandeln växer inte längre, utan minskar. Världshandeln med varor faller med 1,5 procent i år.
”Att världshandeln tappar så mycket fart att det blir negativa siffror är däremot oroande. Om historien upprepar sig kan det vara en indikation på att världsekonomin står inför någon typ av ny kris. Jämför IT-bubblan kring millenniumskiftet, finanskrisen 2008 och pandemin 2020 då världshandeln minskade”, skriver Business Sweden i en färsk prognos, och varnar samtidigt för att de geopolitiska spänningarna – det nya kalla kriget USA-Kina, Ukrainakriget och det växande antalet konflikt- och krishärdar – har ”seglat upp som det största hotet för den globala ekonomiska utvecklingen”.
Lägg därtill att det även i USA finns många tecken på att den privata konsumtionen, som har varit ekonomins tillväxtmotor, vacklar på grund av minskat sparande, ökade skulder och en begynnande fastighetskris.

Även om många skulle överraskas av krisen och kanske tillfälligt lamslås, särskilt om krisförloppet blir snabbt, kommer en ny kris att avslöja systemets oförmåga och bidra till en ny våg av masskamp och antikapitalism.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!