Göteborg: Asylrättsaktivister överklagar politisk dom

2011-05-04 12:33:52
Domarna mot asylaktivisterna i Göteborg överklagas.
 
Den 19 april  kom domarna mot 11 av de 15 aktivisterna från Aktion mot deportation och Asylrörelsen som stått åtalade för ”ohörsamhet mot ordningsmakten” efter att ha deltagit i blockaden för att stoppa tvångsutvisningar till Irak.
De 11 åtalade döms till att betala över 40 000 kronor i böter.
–  Det var inget annat än en politisk dom från en partisk domare, säger Kristofer Lundberg, ordförande i Rättvisepartiet Socialisterna i Västra Götaland och en av de dömda.
Rättegången handlade om kollektiv bestraffning, eftersom ingen aktivist personligen kunde knytas till platsen.
– Straffvärdet är kraftigt överdrivet. Jämförbara mål ligger mellan 30 och 40 dagsböter. Detta handlar om en straffskärpning till det dubbla, helt omotiverat dessutom, säger Staffan Sörenson, jurist på Jensplus som ställde upp gratis då de åtalade nekades advokater.

Ytterligare fyra medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna är kallade till rättegång den 1 juni efter att ha deltagit i en blockad för att stoppa utvisningen av en romsk man till Serbien. Polisen fick massiv kritik för sitt våld vid denna utvisning. Att aktivister åtalas men inte polisen visar på vilken sida rättsystemet står på.
Johannes Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!