Göteborg mobiliserar mot NMR

2017-09-28 11:41:53


Göteborg 30/9: Tusentals kommer att demonstrera mot nazismen.

Protesterna mot nazisterna sprider sig brett över Göteborg. Nära 10 000 demonstranter förväntas samlas på Heden kl 11.00 på lördag. Demonstrationerna kan bli de största antifascistiska protesterna i Göteborg någonsin. 

Den starka reaktionen mot nazistmarschen från antirasister och vanligt folk har skapat ett politiskt tryck på såväl polis som rättsväsende och makthavare.
Då det stått klart för det politiska etablissemanget att de varken har möjlighet att begränsa protesterna eller ta kontroll över dem så har de utlyst ett eget konkurrerande event på fredagen istället för att protestera när nazisterna samlas på lördag. Politikernas manifestation organiseras av alla riksdagspartier utom SD, från Vänsterpartiet till Moderaterna, går under parollen ”Göteborgare för öppenhet & demokrati” och kommer att pågå i 45 minuter från kl 17.15 på fredagen utanför Kommunhuset.
Från flera håll kommer demonstrationer och protester att hållas runt om i Göteborg, till exempel vid centralstationen och domkyrkan.
Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU går på samma linje som moderpartiet och gör lördagens mest opolitiska utspel. De uppmanar människor att inte protestera mot NMR och istället samlas på Järntorget under parollen Love GBG, i ett försök att behålla kontrollen över de medlemmar som vill demonstrera mot nazisterna.

Vad etablissemanget räds är att de antifascistiska mobiliseringarna i Göteborg som traditionellt sett är tydligt politiska och tar ställning mot såväl fascism och rasism som den politik som ligger till grund för rasismens framväxt också ska inspirera till en bredare och omfattande kamp mot den politiska utvecklingen i stort. De är rädda för att de antifascistiska mobiliseringarna ska radikaliseras och att tusentals inspirerade av styrkan i att gå samman ska mobilisera i andra frågor, som mot nedskärningar, för rätten till asyl eller för arbete och bostad åt alla.
Till Heden mobiliserar inte minst den samlade vänstern, folk- och arbetarrörelsen till en massiv antifascistisk samling. För demonstrationen har en rad tunga organisationer uttalat sig, en rad Hyresgästföreningar har beslutat att mobilisera, även inom Kommunal och Lärarförbundet har klubbar valt att delta. Från Göteborgs universitet kommer lärare att samlas gemensamt för att senare ansluta till demonstrationerna. De har insett att hotet från fascismen är större än att de samlas och marscherar i anslutning till bokmässan.
Syndikalisternas event Inga nazister i Göteborg samlas kl 11.00 med tal och musik. Samma tid och plats samlas Studenter mot rasism som framförallt mobiliserat genom föreläsningar och möten på gymnasieskolor och universitetet. Kl 12.00 talar Kommunistiska Partiet och Rättvisepartiet Socialisterna, också på Heden.
Den politiska press som mobiliseringarna skapat är orsaken till att nazisternas godkända marschväg kortats ned kraftigt, vilket i sig avslöjar felaktigheterna hos de som påstår att det är fel att ”ge nazisterna uppmärksamhet genom protester”. Den stora uppslutningen mot fascisterna är en seger i sig, att delar av folk- och arbetarrörelsens organisationer anslutit är också ett kvalitativt steg framåt för antifascismen.
Om nazistmarschen kan stoppas på lördag beror på flera saker, inte bara antirasisternas antal. Det handlar om hur stämningen är bland dem som samlats, hur många nazisterna är och om polisens taktik.

Parallellt med debatten om varför polisen inte stoppar nazisterna har förslag på lagändringar rests. Det är förståeligt om sådana krav kommer från vanligt folk som sett hotet från nazisterna. Men när de kommer från politiker och samhällstoppar är de avledande manövrer med inbyggda risker. Att stoppa nazisterna finns det redan grund i lagen för, men den politiska viljan saknas. Det kommer inte att ändras med några lagförändringar. Nya lagar mot rätten att demonstrera riskerar istället att användas mot vänstern, folk- och arbetarrörelsen, och i framtiden mot demonstrationer, strejker och vår rätt att samlas.
Det är upp till antirasister, fackligt aktiva, arbetare och unga att både stoppa nazisterna och slå vakt om yttrandefrihet, demonstrationsrätt och föreningsfrihet.
Lika viktigt som demonstrationen den 30 september är hur vi går vidare. Den nya situation vi har idag kräver en enhetsfront mot fascism. Vi måste tillsammans axla det ansvar som situationen kräver. Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar därför fler att lägga grunden för detta tillsammans.

En rad organisationer samlas därför på nätverksmöte den 4 oktober kl 18.00 på Viktoriahuset/Hagabion för att samla och se till att motståndet efter den 30 september fortsätter i organiserad form. Till detta möte är folk- och arbetarrörelsen, hyresgäströrelsen, flyktingrörelsen, politiska partier och alla som kämpar mot såväl den statliga rasismen, Sverigedemokraterna som fascisterna i NMR välkomna. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!