Göteborg: Nära 900 röster

2010-09-29 16:50:16
Rättvisepartiet Socialisterna gjorde sitt bästa val någonsin i Göteborg med 876 röster. Minst lika viktigt var att partiet fick sju nya medlemmar och många fler intresserade, samt blivit mycket känt. RS medlemmar är berättigat stolta över resultatet.

I vårt valmaterial har vi visat på styrkan vi har i Hammarkullen och att målet är att nå det i hela Göteborg. Den styrkan kunde bland annat ses i Sandeslätt, där RS blev tredje största parti, och i många andra vallokaler i våra styrkeområden var vi störst av den radikala vänstern.
Vi tog inget mandat, men det var heller inte det huvudsakliga skälet till att vi ställde upp. RS ställde upp för att visa vad som är nödvändigt – ett socialistiskt alternativ – och för att stärka partiets förankring på arbetsplatser och i bostadsområden.
Vårt valresultat är utan tvekan ett direkt resultat av partiets roll inom ­lokala gräsrotsnätverk mot nedskärningar och den roll som RS har ­spelat i kampen mot rasism.
Över 40 medlemmar har deltagit i valkampanjen. Många har deltagit i
en socialistisk valkampanj för första gången och fått ovärderliga erfarenheter för framtiden.
Med torgmöten, debatter, dörr-knack och valtält har RS synts väl.
Med 876 röster blev Rättviseparti­et Socialisterna större än exempelvis Socialistiska Partiet, som fick ungefär lika mycket röster som i förra valet. Samtidigt tappade Kommunistiska Partiet rejält i sitt styrkefäste Göteborg.

Antalet prenumeranter på Offensiv i Göteborg har ökat. Flera nya har ansökt om medlemskap och sju nya medlemmar har redan gått med i partiet.
25 000 personer har fått RS-flyg­blad i brevlådor och på torgen. 740 personer köpte vårt 20-sidiga valmanifest och 600 Offensiv såldes. Vi har täckt tre till fem torg mellan klockan 11.00 och 19.00 varje dag och knackade dörr på kvällen under sju veckors tid. Medan andra partier sänkte den ideologiska profilen under valet har vi höjt profilen ytterligare. Till exempel var ett av de offentliga mötena om 70 år sedan mordet på Trotskij.
Nu när moderaterna fortsätter att styra och SD-rasister i riksdagen är det viktigare än någonsin att förbereda för kamp.

Redan under valet organiserade vi tillsammans med organisationer in-om GNMR en 1 000 personer stark blockad av Sverigedemokraterna. Detta var utan tvekan en av anledningarna till att hela 5 000 demonstrerade mot rasism en vecka senare.
Rättvisepartiet Socialisternas politik och vår kamp begränsar sig aldrig till enbart valrörelser.
Nu är siktet inställt på fortsatt kamp mot rasism och högerpolitik. Därför tog vi initiativ till protesten den 29 september, bara tio dagar efter valdagen.
Inte fyra år till utan strid, gå med i Rättvisepartiet Socialisterna idag.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!