Göteborg: RS långa kamp gav gratis bad för unga och pensionärer

2016-01-06 13:44:25

foto: Elias Theodorsson
Alla under 17 år och över 65 år får simma gratis i Göteborgs kommunala simhallar.

Nu inför Göteborgs kommun gratis inträde för barn, unga och pensionärer på kommunala simhallar med syftet att öka simkunnigheten och friskvården. Det är ett resultat av den kamp, organisering och opinionsbildning som Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och projektet Rätt att simma drivit med start år 2008. 

Satsningen kostar sju miljoner kronor per år och kommer som ett direkt resultat av protesterna. Det innebär att det nu blir gratis inträde för göteborgare äldre än 65 år och yngre än 17 år.

Först ut i januari var Frölundabadet och Valhalla följt av de resterande kommunala baden med start första februari.

Idrotts- och föreningsförvaltningen ansvarar för baden Angered Arena, Kärra simhall, Lundbybadet och Askims simhall. Gratis bad gäller under allmänhetens öppettider.

Man förväntar sig betydligt fler besökare med anledning av att baden blir gratis, men det finns en oro hos personal hur detta kommer att slå mot en redan hård arbetssituation. 

Kommunen har inte anställt fler för att möta ökningen och Kommunals medlemmar på baden har inte involverats i förhandlingar med facken.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) menar att personalen måste bli delaktiga i diskussionerna om vad detta kommer att innebära för dess arbetsbelastning.

Från förvaltningen görs istället tre regelmässiga förändringar: 

  • Åldergränsen höjs från 10 till 12 år för barn som kommer utan vuxet sällskap.
  • Man får bada max fyra timmar per gång.
  • Besökare kan gå in och bada max en gång per dag.

RS kommer att fortsätta kämpa för ökad simkunnighet, gratis simskola för alla och en bra arbetsmiljö för de anställda med trygga, fasta jobb. I denna kamp kräver vi också en simhall i Kortedala samt slår vakt om att renoveringen av Hammarbadet faktiskt genomförs. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!