Göteborg: Stoppa nazistmarschen

2011-05-18 17:11:02


RS deltar i kampen för att stoppa nazisternas försök att etablera sig.

Göteborgs nätverk mot rasism hoppas på en bred uppslutning till lördagens blockad av en makaber nazistmarsch mot ett planerat moskébygge.

Nazistmarscher åtföljs alltid av av våld och hot från nazisterna. Men de gång­er deras marscher har stoppats eller inte har ku­nat genomföras har det demoraliserat och pressat tillbaka dem. Det gäller även när massiva fredliga protester har understrukit deras extrema isolering och svaghet.

De våldsamma nazistgrupperna i Sverige har skakats av kriser under de senaste åren. Nu försöker de göra comeback genom att hetsa mot muslimer och islam.
Deras marsch den 21 maj går under parollen ”Riv en moské”. Det är en medvetet begränsad paroll för att vinna stöd. Men deras mål är att starta nazistgrupper i Göteborg igen och deras modell är fortfarande Hitlers Tyskland.

Nationaldemokraterna (ND) som är huvudarrangör på lördag, finns i stort sett bara i Södertälje. På 1 maj i år marscherade de med bland annat parollen ”Folkgemenskap – inte klasskamp”. De vill ha ”gemenskap” mellan ”svenskar” kapitalister, spekulanter, högerpolitiker och arbetare i en enda klump.
Men för att stoppa nedskärningar och rädda jobb krävs gemensam kamp underifrån, enighet mellan arbetare oavsett födelseland eller religion.
ND-nazisternas försök till splittring måste stoppas.

ND:s senaste nytillskott är aktivister från det insomnade nazistnätverket Info-14. Arrangörer på lördag är också en knappt existerande grupp under namnet SS, ”Sveriges skyddskårer”.

Demonstrera 21 maj: Stoppa nazisterna

SAMLING KL 11.00 PÅ KVILLETORGET


Den 21 maj kommer den viktigaste antinazistiska mobiliseringen på flera år att äga rum i Göteborg. Nazister har förhoppningen att etablera sig i Göteborg genom att profilera sig med en demonstration mot moskén på Hisingen. Varje försök av nazister att etablera sig i Göteborg de senaste åren har aktivt slagits tillbaka.

Nazistgrupperna SMR, Info-14, ND och SvP har alla gång på gång försökt etablera sig, utan framgång. Att de tryckts tillbaka handlar om ett aktivt antinazistiskt motstånd och en aktiv rörelse med Göteborgs nätverk mot rasism, GNMR, i spetsen. GNMR bildades 1999 efter nazisternas mord på den fackliga aktivisten och syndikalisten Björn Söderberg.
Vid varje antirasistisk protest, har polisen gjort allt för att nazisterna ska kunna genomföra sina aktiviteter, men utan att lyckas. Motståndet har varit för stort. Vid samma protester har antirasister lögnaktigt attackerats som våldsverkare av borgerliga media. När SMR 2009 stoppades var det en blockad som med sin blotta storlek upplöste SMR:s manifestation. Antirasisternas styrka ligger i att vi är många fler.

Nazisterna använder antiislam- och antimoskéretorik som en plattform för att slå mot alla invandrare.
Bakom demonstrationen står Nationaldemokraterna, den nazistiska utbrytningen ur Sverigedemokraterna som lämnade SD 1998. Nazistiska ND:s ordföran­de Marc Abramsson dömdes för att ha attackerat och misshandlat homosexuella när ND:s ungdomsförbund NDU organiserade ett våldsamt anfall mot Prideparaden i Stockholm 2003.
ND är också nära sammankopplat med resterna av våldssekten Info-14/Fria nationalister. Inför den 21 maj samarbetar ND med Försvarskåren Sveriges Självförsvar (SS), som startades av Björn Cederström, 63 år och bosatt i Motala.
Han kunde tidigare sammankopplas med nazistiska Nationalsocialistiska svenska arbetar- partiet. Björn Cederström vill på sin hemsida framställa SS som en paramilitär organisation med egen underrättelsetjänst. I själva verket är han en isolerad man utan egentlig organisation.
Då SS inte är någon verklig organisation och ND inte finns i Göteborg, varför då mobilisera för att stoppa dem?

Denna nazistiska samling är ett försök till styrkeuppvisning. De hoppas att med polisens hjälp kunna demonstrera och på så sätt stärka självförtroendet, vär­va medlemmar och etablera sig i Göteborg. Motdemonstrationen för att stoppa deras marsch handlar om att stoppa dem re­dan från början.
När nazister för ett år sedan skulle demonstrera under täckmanteln ”Rädda Keillers park” och i media beskrevs som lokala moskémotståndare, avslöjades detta av Rättvisepartiet Socialisterna, som i media pekade ut nazisterna.
Hela Sveriges samlade nazistorganisationer samlade då inte fler än 100 personer och mötte en fem till tio gånger större antinazistisk motdemonstration.
Sedan dess har inte någon nazistisk aktivitet kunnat ses i Göteborg. Men efter att rasistis­ka SDU den 10 april i år med polisens hjälp tilläts att demonstrera blev nazisterna inspirerade av hur hårt polisen gick in. De har nu förhoppningar om ett lika stort polisbeskydd.
Polisen mobiliserar för fullt. Detta är den största polisinsatsen i Göteborg sedan EU-toppmötet 2001. Miljontals kronor spenderas på att garantera att de isolerade och våldsamma nazisterna får marschera med sitt hat, förbereda sina hot och stärkas i sitt i våld.

Rättvisepartiet Socialisterna deltar fullt ut i GNMR:s mobilisering för att stoppa nazisterna.
Den antirasistiska rörelsen står inte bara emot nazisterna och dess polisbeskydd. Mot sig har man också det borgerliga et­ablissemanget och dess media.
Media försöker piska fram krigsrubriker för att skrämma folk från att delta. ”Kravaller ho­tar varvet” var GP:s rubrik 28 april, ”Polisen rustar för kravaller” skrev GT den 10 maj, ”Polisen mobiliserar” skrev GP den 13 maj och så en bild från Göteborgskravallerna 2001.

Attackerna i media mot antirasisterna handlar om att man är rädd för att denna massiva mobilisering mot nazisterna, organiserad av socialister, ska inspirera till fortsatt kamp i Göteborgs förorter. Att de tusentals som väntas demonstrera med GNMR från Kvilletorget kl 11.00 också ska ta kamp mot den statliga rasismen, mot arbetslös­heten, bostadsbristen, nedskärningar och högerpolitik.
Att koppla samman kampen mot rasism och högerpolitik bor­de vara en självklarhet för hela vänstern. Men så är tyvärr inte fallet. Även Kommunistiska partiets (KP) tidning Proletären stämmer in i liberalernas hetsjakt mot GNMR i nr 19, den 12-18 maj.
Efter att KP skrivit att de själ­va inte vill stoppa nazisterna – ”Varken Göteborg mot rasism eller kommunisterna har för avsikt att stoppa de högerextremas demonstration” – lägger de orden i munnen på GNMR; ”Här är avsikten att genom konfrontation söka stoppa högerextremisterna. Alla progressiva uppmanas att vända ryggen åt detta kontraproduktiva agerande”.
Varför KP och Proletären en vecka innan en massiv antirasistisk protest gör gemensam sak med borgarpressen och smutskastar GNMR, ska ses i ljuset att de inte varit en del av vare sig den antirasistiska rörelsen eller av asylrörelsen i Göteborg. Artikeln ska antagligen användas för att övertyga medlemmar om varför de valt att gå i liberalernas demonstration, hand i hand med Folkpartiet, istället för med socialisterna.

Men att inte agera direkt mot nazisterna har förordats av liberaler och skrivbordsantirasister många gånger förr. Det är den sämsta av alla världar – nazister­na får uppmärksamhet och fritt spelrum samtidigt som liberaler­na och de som har bakbundits i en allians med dem inte kan ge vare sig förklaringar till rasism och nazism eller en väg framåt.

För att bygga en verklig rörelse mot rasism och nazism måste denna kopplas samman med kampen mot högerpolitiken.
För att få en effektiv kamp kan man inte kastrera antirasismen till en moralisk fråga. Antirasismen måste kopplas till kampen mot klassamhället, den statliga rasismen och kampen mot utvisningar. De kanske viktigaste antirasistiska protesterna i Göteborg vi har sett växa fram under 2011, har varit en stor rörelse för asylrätten med demonstrationer och blockader mot ut- visningar. Rättvisepartiet Socialisterna deltar även där fullt ut i Asylrörelsen och Aktion mot deportation.

Huruvida nazisterna går att stoppa handlar om mer än viljan från antinazisternas sida.
Det handlar om huruvida de som demonstrerar är inriktade på att stoppa nazisterna och om de tror att det är möjligt. Men framförallt handlar det om hur många poliserna respektive antirasisterna är. Med en massmobilisering mot nazisterna där man mobiliserar brett i förorter och arbetarområden, bland invandrarföreningar och i arbetarrörelsen och går man ur huse mot fascismen skulle nazistgrupperna inte ens ha någon möjlighet att samlas.
RS Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!