Göteborg: Tusentals demonstrerade mot nazister som flydde i bussar

2011-05-21 20:43:21
Förortsungdomar tog sig runt polisens avspärrningar över motorvägen nästan ända fram till nazisterna som flydde in i sin buss och lämnade platsen.
Idag samlades 3 500 personer enligt polisen i demonstration mot nazisternas marsch. Göteborgs nätverk mot rasism samlades på Kvilletorget.
I Hammarkullen, Hjällbo, Majorna, Kortedala och Bergsjön hade Rättvisepartiet Socialisterna samlingsplatser som gemensamt åkte in till demonstrationen. Med Pantrarna i Biskopsgården samlades 100 personer som tillsammans tog sig från Friskväderstorget till Kvilletorget. Stämningen steg när de marscherade in bakom fanor och banderoller med talkörer som ”Upp med handen, ned med foten – Pantrarna är här från förorten”.

Demonstrationen var tänkt att vänta in Göteborg Mot Rasism som även de samlades kl 11.00, men på Hjalmar Brantingsplatsen. Demonstrationen på Kvilletorget hann dock knappt ställa upp innan några otåliga ungdomar började röra sig mot Myntgatan och demonstrationen har inget val än att hänga på. ”Inga fascister på våra gator” ekar talkörerna när demonstranterna började röra på sig.

På plats utanför moskén försökte funktionärer från Vänsterpartiet tillsammans med polis omdirigera demonstranterna bort från den utropade samlingsplatsen där tal skulle hållas.
Demonstrationen fortsatte dock framåt, delade på sig, rundade avspärrningen och fortsatte in på området. Talkörer som ”inga gator, inga torg åt nazister i Göteborg” fortsatte.

Längre fram har polisen ställt upp dubbla rader med kravallstaket, kravallpolis och polisbussar. Demonstrationen stannade disciplinerat upp framför dem.
Strax därefter kom fler demonstranter från samlingen på Hjalmar Brantingsplatsen.
GMR:s demonstrationsledning valde där på plats att helt bryta med GNMR och tog bort deras talare från talarlistan. Samtidigt ställde de upp funktionärer tillsammans med polisen för att försäkra sig om att inga försök att faktiskt stoppa nazisterna skulle kunna äga rum.

Majoriteten av demonstranterna har dock kommit för att stoppa nazisterna. Stämningen blev otålig bland dem som är inriktade på att göra detta och även hos de som kom i GMR:s demonstration från Hjalmar Brantingsplatsen ökade otåligheten – ”vadå ska vi bara stå här nu” uttryckte några. Rykten gick om att nazisterna nu börjat marschera.
När talen från högtalarna inte gav någon ledning till hur de ska gå till söker sig hundratals, framförallt ungdomar, runt för att försöka ta sig fram för att stoppa nazisterna.
När en grupp började röra sig upp på berget för att ta sig runt följde flera hundra personer efter. Hundratals antinazister möts av poliser med hästar, hundar och dragna batonger. Civilpoliser som fanns mitt bland demonstranterna i skogen började nu slå hej vilt omkring sig med batonger.

Något våld från demonstranternas sida har ännu inte skett trots polisens våldsamma ingripande. Ungdomarna retirerade och gick ned på samlingsplatsen vid Herkulesgatan. Större delen av GMR:s demonstration har nu gått över till GNMR:s sida av gatan.
När GMR sedan istället för att ge någon politisk vägledning började ett böneutrop från scenen och en rad personer ställde sig på knä för att be blev det uppenbart för alla att det från GMR-ledningens sida aldrig fanns någon vilja att stoppa nazisterna.

Samlingsplatsen tömdes på folk som nu på olika tvärgator tog sig bort från samlingen. Över 500 personer tog sig över en bro och sedan över motorvägen, andra klättrade över staket och kom ut på vägen och lyckades således hamna bakom polisavspärrningarna. De kom nästan ända fram till den lilla skaran nazister som tvingas avbryta och hoppa in i sin buss.
Polisen som nu förstod att deras mur brutits under nu på sig och går till attack. Fyra greps och 35 omhändertogs.

Trots tumult och lite oroligheter måste demonstrationerna ändå ses som lyckade. Tusentals demonstrerade mot nazisterna som var färre än för ett år sedan och de tvingades att avbryta sin marsch. Ansvaret för oroligheterna måste läggas på arrangörerna i GMR som istället för att ge vägledning ställde sig i armkrok med polisen och försökte stoppa antinazister från att stoppa nazisterna.
Idag var det inte den organiserade vänstern eller den antirasistiska rörelsen, utan förortens unga som målmedvetet agerade för att slutföra det som de kom dit för – att stoppa nazisterna.

RS Göteborg
Läs mer:

Rapport
GTTV
GP
GPTV
SvD
DN


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!