Göteborg: Uppror för fritidsgården

2011-03-16 16:23:41
Pantrarnas stormöte i Biskopsgården lockade 65 personer under torsdagens öpp- na möte. Ungdomar, föräldrar, politiker och till och med polisen deltog.

Ingen gick från mötet utan att förstå Pantrarnas krav: Öppna fritidsgården och gör det nu!
Murat Solmas, som var första talare, berättade om bakgrunden till föreningens bildande och dess visioner.
– Pantrarna – för en upprustning av förorten, vill inte att vi i förorten ska vara splittrade. Problemen som finns här ute beror inte på etnicitet, religion eller något annat, utan på den ständiga nedmonteringen av förorten, som skolan eller våra fritids- gårdar.
Rodrigo Morales förklarade problemen med att ungdomars fritid och sysselsättning överlåts på idrottsföreningar eller kriminella gäng.

– Politikernas agerande i och med stängningen av fritidsgården The Spot är ett öppet brev till gängen: Kom och rekrytera våra unga. De finns i trapphusen och på torgen.
– Jag har bott i den här förort-en i 14 år och det som sker nu tillåter jag inte. Jag brinner för den här förorten och jag tänker stå upp för de här ungdomarna, sa Ahmed Ibrahim, som avbröts av kraftiga applåder.
Undertecknad berättade att det på 1980-talet fanns sju gårdar eller fler i området och nu finns knappt någon kvar.
Under 1990-talskrisen försvann 200 fritidsgårdar runt om i landet, många öppnade aldrig igen. Paralleller drogs också till en redan nedskärningsdrabbad skola. När krisen slog till igen var det där resurserna behövdes som mest som de också först försvann.

Politikerna från Stadsdelsnämnden som fanns på plats försökte förklara att under svåra tider sparas det på alla fronter.
– Varför har vi inte under flera år av högkonjunktur sett någon återinvestering i förorterna, frågade en kille ur publiken.
En tjej gick upp, tog micken och frågade hur politikerna tänker när kostnaderna blir högre än besparingarna. Att tänka mer långsiktigt borde vara den bästa besparingen.
– Vi ser fler poliser här ute som ska ”övervaka” oss, samtidigt som fritidsgårdar stänger, förklarade en kille ur publiken.
– Nu finns till och med en väktare stationerad på biblioteket, inser ni inte problemet? frågade  en annan.

Den gamla fritidsgården står sedan hösten 2009 tom, men kommunen betalar hyra för den varje månad. Stängningen har lett till överbelastning på andra gårdar, som ”Mitt i Byn” och Vårvindens fritidsgård, som har fått stänga den öppna verksamheten p g a oroligheter.
Pantrarna avslutade mötet med att uppmana till fortsatt kamp.
– Kampen för fritidsgården kommer att fortsätta, organiseringen här ute kommer att fortsätta. Vi ses den 29 mars klockan 17.00 på Vårväderstorget, då vi demonstrerar för ett öppnande av fritidsgården och en upprustning av hela vår förort!
Johannes Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!