Göteborg: ”Vi säger inga fler kristallnätter”

2012-11-15 16:10:24
Den årliga kristallnattsdemonstrationen i Göteborg samlade omkring 500 antirasister för att demonstrera mot rasism och nazism.

Demonstrationens huvudparoll var ”Inga fler kristallnätter”. Förutom traditionsenliga talkörer som ”Inga rasister på våra gator” och ”Återinför rätten till asyl” hördes också ytterligare kritik mot högerregeringens rasistiska flyktingpolitik. Längst fram i tåget gick ett tyst block med facklor och längre bak partier och organisationer med fanor och banderoller.
Rättvisepartiet Socialisterna deltog i demonstrationen med krav för ett återinförande av asylrätten, mot den statliga rasismens utvisningar av flyktingar samt en aktiv kamp på gator och torg mot rasismen och ­nazismen. RS block samlade ett hundratal personer. Med oss gick även en rad flyktingorganisationer som Misstro Oss Inte, Iranska flyktingars förening och Iranska flyktingars riksförbund.

Vi minns Kristallnatten, då nazisterna genomförde våldsamma attacker mot judar i Tyskland år 1938, men vi för även kampen idag mot rasism, fascism och klassorättvisorna i samhället.
Den antirasistiska rörelsen i Göteborg är aktiv, inte bara den 9 november och andra minnesdagar, utan alla dagar året om.
Kvällen avslutades på Gustaf Adolfs torg med musik och tal från Alexander Bengtsson från den antirasistiska stiftelsen Expo.
Bengtsson höll ett bra och ­eldande tal som berörde behovet av antifas­cistisk kamp lokalt. Han pekade på det positiva i att flyktingrörelsen och Asylrörelsen växer för var dag och lyfte även fram exempel på hur orga­nisering och motstånd har stoppat rasistiska och nazitiska grupper från att etablera sig.
– Tillsammans kan vi med gemensam kamp stoppa rasismen. Det finns en stolt historia av motstånd. De kalla höstvindarna kan vända till varma vårvindar när vi kämpar tillsammans. Vi säger ”inga fler Kristallnätter!”
RS Göteborg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!