Göteborgs stad bryter mot lagen

2013-06-20 14:08:51
I Göteborg ligger 4 271 arbetsplatsskadeanmälningar och väntar på utredning. Av dessa gäller 1 142 skolan, där hittills i år 57 procent inte har blivit ­åtgärdade.
Lärarnas Riksförbund (LR) har uppmärksammat situationen efter en genomgång av de 1 142 ej åtgärdade anmälningarna inom skolan. Redan i december 2012 tog man upp frågan på Göteborgs Stads Centrala Samverkansgrupp och ställde där krav på arbetsgivarna om att skrida till handling.
Men efter att ha väntat i flera månader utan respons anmälde man i april staden och ställde krav på en redovisning av hur kommunen tänker agera för att utreda och komma ikapp alla o­utredda arbetsskador och tillbud, samt en redogörelse för hur regler och förordningar ska följas i framtiden.
För drygt två veckor sedan hölls ett uppföljningsmöte, där kommunen dock misslyckades med att leverera ett svar.
Om inte arbetsgivaren backar trots anmälan till Arbetsmiljöver­ket är det hög tid för facket att organisera kampanjer för att försvara sina medlemmars arbetsvillkor.
Stefan Berg

Northlands vd Karl-Axel Waplan fick avgå förra veckan efter att ha kört gruvföretaget i ­botten. I fallet fick Waplan med sig en fallskärm på 6,1 miljoner kronor.
Det var efter att Waplan med händerna för ögonen, à la ­Anders Borg, förra hösten signalerat guld och gröna skogar för Northland som verklig­heten hann ikapp honom.
I januari i år flaggade företaget för att det saknades nästan 2,5 miljarder kronor och företaget bad om rekonstruktion inför konkurshotet.
Men innan dess hade Waplan under åren 2010-2012 själv plockat ut 13 miljoner kronor i lön, pension och förmåner.
Raymond Ohlson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!