Gräsrotsuppror inom IF Metall och LO/PTK

2009-03-11 23:53:21
Upproren växer bland de fackligt aktiva i hela landet mot både IF Metalls lönesänkningsavtal och LO/PTK:s förslag om begränsad förhandlings- och strejkrätt för facken i ett nytt huvudavtal.

– I högkonjunktur ska medlemmarna ta ”ansvar” för löneutvecklingen så att direktörerna kan få bonusar. Sen när det går åt helvete så är det arbetar­na som ska ta ansvar igen, säger Gruvfyrans ordförande Tomas Nilsson i Malmberget, som i stället vill se kamp mot regering­en.
Och Dennis Bäckman vid Pappers i Figeholm, manar till uppror mot försöken att binda facken i ett huvudavtal mellan LO/ PTK och Svenskt Näringsliv.
På IF Metalls årsmöte vid bilunderleverantören IAC i Göteborg fick Kaan Özsan, aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna, stöd för ett skarpt uttalande mot förbundets krisavtal.
– Nästa steg hoppas jag ska bli en facklig gräsrotsprotest mot de hutlö­sa aktieutdelningarna och direktörslönerna i samband med AB Volvos bolagsstämma i Göteborg den 1 april, säger Kaan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!