Grekland blir till salu

2015-07-22 14:24:36
Det nya krisavtal som påtvingats Grekland en plundring utan motstycke. Vad som kan säljas av grekiska tillgångar ska reas ut till superrika individer och privata bolag. Det hela påminner om vad som hände efter att det forna Östtyskland (DDR) rasat samman 1989 och Tysklands återförening året därpå. Då samlades alla bolag och affärer i DDR i en särskild fond kallad Treuhand. Treuhand hade från början satts upp av det östtyska så kallade parlamentet för att förhindra att korrupta stalinistiska pampar tog över eller sålde ut landets tillgångar. Men efter återföreningen blev Treuhand en privatiseringsmyndighet med uppdrag att rea ut omkring 9 000 industriföretag med totalt fyra miljoner anställda. Vidare hade man den forna säkerhetstjänsten Stasis egendom, nästan 2,5 miljoner hektar skog och jordbruksmark, bostäder, tiotusentals affärer, restauranger och hotell, bostäder och mycket mer. Med andra ord låg i stort sett hela den östtyska ekonomins i Treuhands famn.
I februari 1992 hade 5 500 industriföretag sålts eller lagts ned. Privatiseringsvågen slutade i en industrislakt vars  kostnader och förödelse bara kan jämföras med vad ett krig skulle orsaka. Några år in på 1990-talet hade vara tredje anställd förlorat sitt jobb –  tre miljoner arbetare, varav 1,7 miljoner var industriarbetare.  Arbetarkvinnorna drabbades hårdast.
Såren efter detta kapitalistiska stålbad kommer aldrig att läkas. Idag är östra Tyskland en låglönemarknad där de industriella ödelandskapets ruiner ständigt påminner om Treuhands framfart.

Grekland har genom det nya krisavtalet tagits över en liknande privatseringsfond som Treuhand och som ska sälja ut statliga tillgångar till ett värde av 50 miljarder euro (467 miljarder kronor).. Hur mycket privatiseringarna ska dra in är precis som i gamla DDR:s fall en godtycklig uppskattning och det hela kommer att sluta med att tillgångarna reas ut.
Redan har en av världens rikaste, Warren Buffett, tillsammans med den italienska fastighetsspekulanten Alessandro Proto köpt ön Agios Thomas för s 15 miljoner euro (drygt 141 miljoner kronor). Även skådespelaren Johnny Depp (piraten kapten Jack Sparrow) har köpt sig en grekisk ö – Strongylo för 4.2  miljoner euros (40 miljoner kronor). Skådespelarkollegorna Brad Pitt och Angelina Jolie lär vara på väg att göra detsamma.
Att Greklands öar slumpas bort till miljardärer ger en bild av vad plundringen handlar om: berika de redan rika. Russinen plockas ur kakan och det som inte kan säljas läggs ner. Det som kallas ett räddningspaket för Grekland är bara ett politiskt motiverat rån. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!