Grekland: Hur stoppa IMF:s och EU:s diktat?

2010-12-16 15:16:28
Grekland skakas på nytt av strejker och stora ungdomsprotester. Idag, den 15 december, när Offensiv går i tryck, står stora delar av landet stilla till följd av en ny endagsstrejk.

– Under de senaste månaderna har Greklands premiärminister Giorgios Papandreou [socialdemokrat] gjort tre uppgörelser med IMF och EU.  Varje ny uppgörelse har följts av nya nedskärningar och villkor. Skälet är att Grekland inte når upp till de målsättningar som IMF och EU har formulerat. Framför oss ligger 15 år av nedskärningar. Ilskan kommer att växa och bli djupare, sa Christina Ziaka från Xekinima (CWI i Grekland) på kongressen.

– I början av
året fanns en känsla av chock och paralysering. Det kändes som att grekerna stod ensamma mot de kapitalistiska tigrarna. Den första generalstrejken i februari var li­ten, men varje strejk därefter blev allt större. Med den stora massmobiliseringen den 5 maj nådde strejkrörelsen sin kulmen.
– Det stora hindret för kampen har varit att fackledarna och de olika vänsterpartiernas ledning har sett strejkerna som ett medel att stärka regeringens position i förhandlingarna med IMF och EU. De har inget program för hur nedskärningarna ska stoppas och vad som krävs för att bryta sig ur IMF:s och EU:s strypgrepp.

– Det behövs en revolutionär brytning för att hejda krisen. Vi säger: ”Vägra betala skulden”. Ett krav som stöds av en tredjedel av befolkningen. Förstatliga bankerna och sök stöd från Europas arbetare, sa Christina och berättade att:
– Just nu ser vi början till en ny elev- och studentrörelse. Omkring 30 universitet är ockuperade och facken inom utbildningen planerar en tvådagarsstrejk.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!