Gripande om den palestinska kampen

2018-05-23 10:29:59


Gripande bok – läs den.

Israeliska statens ockupation och fördrivning av palestinier in i ”fängelset” Gazaremsan med mera, ett rasistiskt förtryck som pågår år efter år, kan ibland få mig avtrubbad. Man ser några snabba bilder från dåliga nyhetsreportage. Förtrycket har på något sätt blivit normaliserat även för mig. Just därför kändes det extra intressant och viktigt för mig att läsa boken om Ahed, titulerad Ahed Tamimi, flickan som slog tillbaka.

I boken kommer man direkt in i en familjs kamp mot och liv under ockupationen. För er som inte känner till historien om ”flickan som slog tillbaka” handlar det om den 16-åriga flickan Ahed Tamimi som tillsammans med sin kusin ber instormande israeliska soldater att ge sig iväg från deras hus. Aheds kusin blir knuffad och då reagerar Ahed med att ge soldaten en örfil.
Flickorna hade många skäl att vara upprörda. Bara några minuter tidigare hade israeliska soldater skjutit Aheds femtonåriga kusin Mohammad Tamimi i huvudet. Incidenten med örfilen råkade filmas, vilket gjorde soldaterna lite osäkra. Filmklippet spreds på internet och blev viral, och Ahed blev känd som aktivist. Israeliska högern krävde dock hämnd. Några dygn senare stormades huset mitt i natten och Ahed släpades ut och sattes i fängelse. Händelserna utspelade sig i december 2017. Ahed sitter fortfarande i ockupationsmaktens militärfängelse där hon nu har hunnit fylla 17 år. 

Att barn blir arresterade och fängslade i Israel är inget ovanligt. I boken kan man läsa om hur FN samt en mängd andra organ har slagit larm om brotten mot mänskliga rättigheter i Israel. Den brittiska parlamentsrapporten Children in Military Custody skriver exempelvis: ”Barn, ibland så unga som 12 år, arresteras ofta nattetid, får händerna bakbundna med olagliga och smärtsamma metoder innan de transporteras till förhörscentrum, ibland på golvet i militärfordon.” Även FN-organet UNCRC rapporterar om hur barn rutinmässigt förnedras och torteras.
Dessutom hamnar Ahed Tamimi nu, likt många barn, i militärfängelse och ställs inför militärdomstolar där man inte kan förvänta sig någon rättvisa.
Fängslandet har väckt reaktioner. Eftersom händelsen filmades och spreds har Ahed blivit en motståndssymbol för många. Krav på frigivande av Ahed har kommit från olika delar av världen. Bland annat har 21 parlamentsledamöter från Labour i England krävt hennes frisläppande, liksom Chiles regering. I början av 2018 har kvinnoorganisationer i Indien krävt Aheds frigivande. Inför Aheds 17-årsdag skrev 700 amerikanska judar hälsningar till henne.
Även kända artister och skådespelare har uttalat sitt stöd för Ahed. Komikern Sarah Silverman, som också är judinna, skrev:”Judar måste stå upp också när – och särskilt när – övergreppen begås av judar/den israeliska regeringen.” 

Det är ingen slump att det var en ung tjej som Ahed Tamimi som nu har blivit en symbol för kampen. Boken visar att det finns en ny generation unga palestinier som har tagit upp kampen för demokratiska rättigheter och där palestinska kvinnor spelar en allt större roll.
Boken innehåller berättelser runt Ahed och hennes familj och släkt. Boken hinner också med att berätta den blodiga historien om Israels skapande och dess ockupationspolitik.
Nyligen firade Israel sin 70-årsdag som stat. Donald Trump med flera deltog i den stora festen. Samma händelse uppmärksammas av palestinier som ”den stora katastrofen” då de fördrevs från sina hem och marker.

Ofta hör man åsikten att konflikten mellan judar och araber alltid har funnits och inte går att lösa. Som boken förklarar är det falskt. Judar och araber har kunnat leva sida vid sida i blandade samhällen under 1800-talet. Ett judiskt kvarter hade länge funnits i Jerusalem.
Konflikten kom inte från arabiska bönder eller judar som hade flytt pogromer i Europa. Källan till konflikten kom i huvudsak från imperialistmakterna i väst. Storbritannien, Frankrike med flera tävlade om inflytande i regionen. Storbritannien var experter på att härska genom att söndra och hetsa grupper mot varandra i kolonierna. En extremistisk judisk nationalistisk rörelse, sionister, som dykt upp i slutet av 1800-talet fick massivt stöd av Storbritanniens härskande klass som en väg till att behålla brittisk kontroll över Palestina.
År 1920 tilldelades Storbritannien av Nationernas Förbund att förvalta Palestina vilket de gjorde i samarbete med judiska nationalister, något som fick konflikten att blossa upp och leda till den stora katastrofen 1948 då 750 000 palestinier drevs bort (kallat Al-Nakba). 

Boken har inte ambitionen att komma med någon lösning på konflikten. Den ger dock en bra inblick i situationen just nu och redogör för historien bakom konflikten. Jag tycker också att boken trots mycket mörker inger en del hopp. Det tror jag beror på att den beskriver unga beslutsamma palestinska kämpar, samtidigt som man kan läsa att det finns delar av den judiska befolkningen som vågar kritisera den israeliska statens förtryck och visa solidaritet med palestinierna. 

För oss socialister ligger lösningen i att de israeliska och palestinska arbetarna måste förena sig mot de styrande förtryckarna och religiösa extremisterna på båda sidor. Vi försvarar en tvåstatslösning. Ett socialistiskt Israel och ett socialistiskt Palestina med fulla rättigheter för minoriteterna. Såren är djupa efter konflikterna och det kommer så klart att ta tid att överbrygga motsättningarna och skapa trygghet i området.
Läs gärna boken om Ahed Tamimi! Den går att beställa direkt från Offensiv (se ruta). Det är en relativt tunn bok på 168 sidor, men med starkt innehåll. Bokförlaget Vaktel Förlag skänker hälften av intäkterna till Palestine Legal Defence Fund.

Beställ boken redan idag!

e-posta: rs@socialisterna.org
tel: 08-605 94 00
Pris: 120 kr

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!