
– Vi måste har ett ettårsavtal. Aldrig ett treårsavtal med den här regeringen, säger gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö till Dagens Arbete.
Som framgår i senaste numret av Offensiv är kampstämingarna som allra hetas i Norrbotten. Man har på många massmöten slagit fast att gruvarbetarnas lönekrav är 4000 kronor per person.
– Avtalet innehåller inte en bokstav om våra underjordstillägg. Då blir det inget avtal, förklarade Rantakyrö.
Gruvarbetarna har många gånger visat hur fackliga strider ska tas. Medlemmarna fick en generalrepetition redan i förra årets lokala avtalsrörelse då man genom aktioner som i praktiken var arbetsnedläggelse fick igenom ordentliga lönelyft lokalt.
Men man har rätt att kräva mycket mer. För varje anställd har LKAB gjort 3,5 miljoner kronor i vinst bara de senaste två åren. Dessutom för gruvavdelningarna nu en kamp för hela fackföreingsrörelsen.
Upplägget från LO är att facken inom industrin ska vara normerande. Men för de riktigt lågavlönade förbundet krävs mycket mer än de knappa nio procenten bundet till treårsavtal som nu åstadkommits. Sympatiåtgärder från fackföreningar lokalt i detta läge måste vara att med alla möjliga solidaritetsaktioner visa stöd till gruvavdelningarna för att de ska stå på sig.
Förbundsstyrelsen sa idag, 16 mars, på ekot att de ger gruv en vecka. Under denna tid kommer IF Metalls ledning göra allt för att få dem att backa. Gruvarbetarna kommer att sätta upp ett mottryck och bygga oppositionen mot svekavtalet, först och främst i avtalsrådet. Det finns formellt inga hinder för att IF Metall skulle teckna ett ettårsavtal bara för gruvområdet.
Våren öppnar därefter upp för en riktig het lokal avtalsrörelse i gruvorna.
Elin Gauffin