Gruvarbetarna vill ha politisk strejk

2006-11-22 14:32:29
Offensiv har talat med Harry Rantakyrö, ordförande för gruvtolvan i Kiruna.

Vem tog beslut om politiskt strejk?
–Vi tog uttalandet på Gruvföreningens årsmöte där jag valdes till ny ordförande. Så alla gruvor i Sverige stod bakom det. Dessutom är jag ganska säker på att vi kommer ta ett liknande uttalande om politisk strejk i IF Metall avd 1 på repskapet.

Vad tycker du om LO:s agerande?
– De avfärdar kravet på politisk strejk utan att ens fråga oss. Vilket mandat har de för att göra så? Vi har skickat ett brev (se här bredvid) till LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och IF Metalls ordförande Stefan Löfvén om det, berättar Harry Rantakyrö, ordförande för gruvtolvan i Kiruna.

Varför anser du att en politisk strejk är nödvändig?
– Nu om någonsin behövs det. De attackerar också långtidssjukskrivna, lägger ned arbetslivsinstitutet och arbetsmiljöverket. Dessutom finns förslag på att ta bort arbetsgivarens skyldighet att göra rehabiliteringsutredningar. Det här är bara början. Svenskt Näringsliv har pumpat in miljoner i den här regeringen. Därför måste LO samla alla fack till en gemensam aktion. Det behöver inte vara mer än ett par timmars politisk strejk för att visa sin styrka och ge ett eko, berättar Harry Rantakyrö.
– Om försämringarna blir verklighet kräver vi full kompensation i löneförhandlingarna.

Här i Luleå blir det demonstration nu på lördag den 25 november. Kommer ni att ordna några lokala protester i Kiruna?
– Här blir det manifestation på stan med Kommunal, TCO och IF Metall den 30 november kl. 18.00 på torget.

Jonas Brännberg

Vad gör LO?

”Varför anser ej LO att en gemensam politisk strejk är ett effektivt vapen i den fackliga kampen?
Nog ger det mer effekt än att stå och manifestera på gatan den 14 december och skriva spaltmetrar i olika insändare. Sen att man säger i uttalandet att detta inte är i arbetstagarnas och fackföreningsrörelsens intresse, har man överhuvudtaget kollat vad medlemmarna vill i frågan? Att LO sedan går och varnar sina medlemmar att delta i strejken visar bara att LO verkar helt tappat sin ideologi som samlande kamporganisation för alla löntagare. Nu är det dags att fackföreningsrörelsen börjar hitta tillbaka till sina rötter, vi har en mycket stark motståndare att agera mot. Enda sättet att lyckas är att man tillsammans, alla fackföreningar, tar upp kampen och visar att fackföreningarna lever och håller ihop och att LO och även IF-Metall börjar agera därefter.

Fackliga hälsningar:
Gruvarbetarnas Riksförening
Harry Rantakyrö Gruv 12:an
Anethe Petersson Zinkgruvan
Tomas Nordmark Gruv 4:an
Roland Antonsson Rönnskär
Torsten Tohrneus Svartöstaden
Hans-Göran Ölvebo Aitik
Curt Janolhs Garpenberg
Hans Fängvall Gruv 135:an

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!