Gryende vänstervind i Faluns kommunval

av Per-Åke Westerlund

Att stoppa utförsäljningar av allmännyttan är viktigt, säger Anton Ek (V) (foto: Vänsterpartiet).

Omvalet i Falun i söndags blev en intressant opinionsmätning. Vänsterpartiet och Centern ökade, både jämfört med förra valet och det ogilitigförklarade valet i höstas.

Kommunvalet i Falun gjordes om därför att en säck med 145 poströster inte räknades i september. Falun blev därför politiskt centrum under de senaste veckorna, med besök av alla riksdagspartiers ledare.
Trenden av ökat stöd för Vänsterpartiet fortsätter. V fick 10,8 procent jämfört med 8,1 i valet 2014 och 9,0 i höstas.

Det nya högerblocket med M, KD och SD fick 34,8 procent, jämfört med 35,9 i höstas och 32,4 år 2014. Moderaterna backade, KD ökade och SD stod i stort sett still. Av de övriga högerpartierna ökade Centern kraftigt medan Liberalernas kris fortsätter. 
Socialdemokraterna fick 27,1 procent mot 31,2 år 2014 och 27,2 i höstas. Miljöpartiet rasade från 7,4 procent 2014 till 4,3, vilket var lägre än i höstas, 4,9 procent. (Slutgiltigt resultat presenteras den 10 april).
Offensiv har talat med Anton Ek i Vänsterpartiet i Falun.

Vilka var de viktigaste lokala frågorna?
– Viktigast var mer jämlikhet, mellan stad och landsbygd och ekonomisk jämlikhet.
– Utförsäljningar av allmännyttan har varit aktuella för oss då dessa lett till så kallade ”reno­vräkningar”. Dessa vill vi förhindra och vi vill stoppa vidare utförsäljningar. Sen vill vi få allmännyttan att solidariskt bygga lägenheter på landsbygden för att på så sätt göra det möjligt för äldre att bo kvar på landsbygden och ”lämna över” sina hus till barnfamiljer för att skola och annan service kan leva vidare.
– Annars klimatet. Vi lägger fram en offensiv klimatpolitik. Jämlikhet i skolan; vi vill att alla elever får moderna hjälpmedel för att motverka socioekonomisk ojämlikhet. En fråga vi också driver är fria busskort till skolungdomar.

Hur stor roll spelade rikspolitiken?
– En ganska stor roll, definitivt. Och det tycker jag är bra. Samhället är en helhet.

Hur var Vänsterpartiets valkampanj?
– Vår kampanj gick bra. Vi var färre aktiva än i höstas, men vi skapade en del bättre saker. Syntes mycket i media. Gjorde en insamling som finansierade en åttasidig tidning som vi tryckte upp till samtliga hushåll. Vi riktar ett stort tack till partiföreningar, partidistrikt och privatpersoner runtom i Sverige som bidrog med betydande ekonomiskt stöd. Jonas Sjöstedt var här på ett bejublat, fullsatt valmöte.

Valet i Falun, liksom flera opinionsmätningar, besvarar den en­sidiga bilden av att de brun-blå högerpartierna går framåt och visar att S-MP-regeringen fortsätter att tappa. Vänsterpartiets uppgång bekräftar samtidigt gryende vänstervindar och kamprörelser, inte minst i bostads- och klimatfrågor. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!