
Ett färskt exempel är att Apples aktieägare ska få dela på en summa som är lika stor som Marockos BNP.
För en tid sedan meddelade Apple att bolaget ska dela ut 100 miljarder dollar (otroliga 660 miljarder kronor) till sina aktieägare. Det är lika mycket som Marockos 32,6 miljoner invånare får dela på i år eller en summa tre gånger större än Lettlands BNP.
Eller kanske än mer talande – mindre än en tredjedel av Apples aktieutdelning skulle kunna finansiera ett program för att ge alla människor i världen tillgång till rent vatten.
Men medan det regnar guld över Apples aktieägare har 1 miljard människor på jorden inte tillgång till rent vatten, en brist som varje dag dödar 4 000 barn under 5 år.
Anledningen till varför Apple gör denna rekordutdelning är att bolaget anser att man inte vet vad man ska göra av alla pengar man har tjänat.
Apple sitter på en kassakista på 145 miljarder dollar (965 miljarder kronor) och det tyckte bolagets ledning var skäl nog till att genomföra denna utdelning, som även inkluderar historiens största återköp av aktier, vilket höjer värdet på de aktier som blir kvar och ger aktie-ägarna än mer. ”Åt den som har ska vara givet”, är Apples slogan.
Om aktiens värde stiger ökar även Appledirektörernas löner eftersom en stor del av deras inkomster baseras på aktievärdet.
Det är skälet till varför Apples nuvarande vd Tim Cook korades till USA:s bäst betalda vd 2011. Det året kammade han hem cirka 2 miljarder kronor. I fjol blev det mindre, men i år blir det sannolikt miljardinkomst igen.
Det är försäljningen av smartphones och surfplattor som gör Apple rikt. På varje Iphone såld tjänar Apple minst 2 000 kronor och på sina dyraste surfplattor gör man en vinst på 2 500 kronor per styck.
Att jämföra med att arbetarna, som gör Iphone, Ipad och Macbook i någon av Foxconns slavfabriker i Kina, tjänar runt 15 kronor i timmen. Deras lön är så låg att inte ens två månadslöner räcker till att köpa den billigaste Iphone.
Till sist. Kristdemokraterna har kommit långt i jakten mot nollpunkten. I Sifos senaste väljarbarometer får Kristdemokraterna rekordlåga 2,7 procent. Det är partiets lägsta Sifosiffra någonsin.