Guldregn över skatteparadis

2017-03-29 13:09:52

foto: flickr


”Guldregn över styrelser: Enormt mycket pengar”. Det handlar naturligtvis inte om styrelser i allmänhet, utan om börsbolagens styrelser.

För på sin höjd två dagars arbete per år kan bolagsstyrelsernas ordförande inkassera flera miljoner kronor i arvode. Det gäller exempelvis Johan Molin, som är ordförande i Sandviks bolagsstyrelse. Han kan räkna med ett årsarvode på 2,2 miljoner kronor om den föreslagna höjningen på 200 000 kronor klubbas på vårens årsstämma. Det är mycket, men det finns de som får betydligt mer.
Ordföranden för telekomjätten Ericsson, Leif Johansson, har ett årsarvode på hela 4 075 000 kronor. Han leder ett företag som snart inte har någon produktion i Sverige.
“Leif Johansson sitter även på ordförandestolen i Astra Zeneca med säte i Storbritannien. I fjol fick han motsvarande 6,7 miljoner för det uppdraget”, upplyser Svenska Dagbladet. Det måste handla om en timlön på närmare hundratusen kronor. Tala om lättförtjänta pengar.
AB Volvos ordförande Carl-Henrik Svanberg föreslås få en höjning med 150 000 kronor, vilket skulle ge ett årsarvode på 3,4 miljoner kronor. Varje ledamot i Volvo AB:s styrelse inkasserar för övrigt ett årsarvode på 1 miljon kronor.
Handelsbankens förre vd Pär Boman är såväl bankens ordförande som det skandalomsusade SCA:s ordförande. För att sitta på dessa två ordförandestolar får Pär Boman ett sammanlagt årsarvode på dryga 5,2 miljoner kronor.

Apropå banker förs var fjärde tjänad vinstkrona hos Europas 20 största banker in i skatteparadis, uppger organisationerna Oxfam och Fair Finance Guide i en ny rapport. Vinsterna i Luxemburg är större än i Storbritannien, Tyskland och Sverige tillsammans.
Nordea är en av de skattefuskande storbankerna. I Panamadokumenten avslöjades Nordea som de rikas länk till skatteparadisen. Med hjälp av Nordea grundades flera hundra skattesmitarbolag i Panama och Brittiska Jungfruöarna. Dessutom visade det sig att Nordea smörjer Rysslands oligarker.
Nordea som har gjort skattesmitning till en sport ondgör sig nu över att regeringen har aviserat höjda bankavgifter och hotar med att flytta utomlands.
Till ett skatteparadis måhända? ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!