”Halvvägs” mot vadå?

2015-09-02 13:04:44
Det är knappast en hemlighet att den förre M-ledaren Fredrik Reinfeldt nörjade skriva sina memoarer efter det att han avgick. Reinfeldts sommarprogram i radions P1 var en enda lång promotion av memoarerna och hur det gick till innan han till sist bestämde sig för att låta Albert Bonniers förlag ge ut hans minnen. I tisdags var det dags för boksläpp och ska man döma av Reinfeldt i radion blir memoarerna en enda lång gäspning som möjligen avbryts av en och annan anmärkning om vardagslivets vedermödor.
I vilket fall heter Reinfeldts minnen Halvvägs. Titeln låter ana att det kan bli en bok till när han anser sig ha nått hela vägen fram.
Som statsminister gjorde han dock allt för att nå ända fram med sin variant på den ”enda vägens politik”. Det var en väg som bara gick utför i allt snabbare takt. Under Reinfeldt och Alliansen blev Sverige det land där klassklyftorna växte snabbare än i något annat land. Socialförsäkringarna sabbades till den grad att tiotusentals utförsäkrades inte bara en gång, utan flera. Och under Alliansen blev a-kassan allt mindre en arbetslöshetsförsäkring. Precis som regeringen Reinfeldt önskade blev det allt färre som kvalificerade sig till a-kassan och kunde få den allt lägre ersättningen. Efter fyra år med Alliansen var det bara var tredje arbetslös som fick någon ersättning. Mellan åren 2008 och 2012 tredubblades antalet arbetslösa som inte fick någon ersättning.
”Ingen välfärdsförsäkring har misskötts mer än a-kassan. Ersättningsnivån har inte höjts på över ett decennium. En vanlig TCO-medlem får inte ens hälften av sin tidigare inkomst från a-kassan vid arbetslöshet. Trots att a-kassan nu är bland de sämsta i OECD-området har inte arbetslösheten minskat”, konstaterade TCO i en rapport.
Raseringen av a-kassan försvarades av Reinfeldt & Co med att arbetslöshetsförsäkringen är ett bidrag och inte en försäkring.
Än idag fortsätter Moderaterna sina attacker på a-kassan. De går exempelvis emot den beslutade höjningen av taket i a-kassan, som börjar gälla från den 7 september i år. Taket i a-kassan, som legat stilla sedan år 2001, innebär att fram till den 7 september får endast 9 procent av de som jobbar heltid ut 80 procent av sin lön i ersättning om de förlorar jobbet.

Det är emellertid inte första gången som Reinfeldt ger ut en bok. Hans tidigare bok hette Det sovande folket och det var ett nyliberalt alster som slog rekord i människoförakt. Människor ”är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd”, skrev Reinfeldt när han ännu inte hade nått halvvägs. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!